Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Civil áldozatok a szövetséges légicsapásokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 26. 22:48

Mintegy ötven civil halt meg az Egyesült Államok és szövetségesei által végrehajtott légicsapásokban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen Szíriában – áll Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár jelentésében.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kedden beterjesztette dokumentum szerint a nemzetközi koalíció légicsapásai gyakorlatilag mindennaposak az IÁ állásai ellen, az eddigi támadásokban 865-en haltak meg, közülük mintegy ötvenen civilek. Ennek következtében a dzsihadisták lakott területekre irányították harcosaikat, ami további aggodalmakat ébreszt a civil lakosság biztonságával kapcsolatosan.

Basár Dzsafari szíriai ENSZ-nagykövet szerint a Ban Ki Mun által beterjesztett jelentésben jelentősen alá vannak becsülve a civil áldozatokra vonatkozó számok.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet kedden közölte, hogy legalább hatvanhárman haltak meg a szíriai légierő támadásaiban a dzsihadisták fellegvárának tartott északi Rakka városában, és az áldozatok közül legkevesebb 36-an civilek. Helyszíni beszámolók szerint rakéták csapódtak be egy múzeum melletti zsúfolt piacon, egy minaretet is találat ért, több tucat gépkocsi kiégett, üzletek kirakatai törtek be.

Az Iszlám Állam egyik harcosa is megerősítette, hogy a szíriai légierő csapásokat mért a városra. Tájékoztatása szerint a támadásokban legalább hetvenen haltak meg. A szíriai hatóságok egyelőre nem adtak tájékoztatást a rakkai légicsapásokról.

Az Iszlám Állam, amely hatalmas területeket szállt meg Irakban és Szíriában, augusztus végén szorította ki a szíriai kormányerőket Rakka tartományból. Az iszlamista fegyveresek elfoglaltak egy légi támaszpontot, katonák sokaságát ejtették fogságba és végezték ki.