Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csádi katonák is meghaltak rivális dárfúri törzsek összetűzéseiben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 18. 8:32

Rivális dárfúri törzsek összecsapásaiban legalább százan haltak meg – jelentette november 16-án, szombat este a szudáni állami rádió. A rádiót egy humanitárius szervezet tájékoztatta, és hozzátette, hogy a harcokban csádi katonák is meghaltak.

Az Omdurman rádió szerint a harcok a Miszeríja és a Szalamat törzsek között folytak. A harcok helyszínét nem közölte a médium, de az ismert, hogy a két törzs korábban Dárfúr délnyugati részén csapott össze egymással többször.

A Miszeríja törzs egyik vezetője közölte az AFP-vel, hogy az összecsapások szombaton sem szüneteltek, és csak ezen a napon 50 halálos áldozattal jártak.

Csádi katonák akkor haltak meg, amikor egy szudáni-csádi közös járőrre tüzet nyitottak a Szalamat törzs tagjai csütörtökön a két ország határán – közölte a meg nem nevezett humanitárius szervezet. A meghalt csádi katonák számát nem tudta megmondani.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeit Koordináló Hivatala (OCHA) éppen a héten közölte, hogy az idén legalább 460 ezren menekültek el otthonukból más vidékekre Dárfúrbólól a törzsi erőszak, valamint a lázadók és a kormánycsapatok közötti harcok elől. Ez a szám több, mint amennyi a korábbi években volt.

Dárfúr biztonságára a törzsek közötti összecsapások jelentik a legnagyobb veszélyt, súlyosabbat, mint a lázadó mozgalmak – jelentette ki Abdel Rahim Mohamed Huszein védelmi miniszter kedden a parlamentben.

Tíz éve kezdődött el a lázadás az arab elit „hatalmi monopóliuma és gazdagsága" ellen. A kormány által támogatott és az arab törzsekből toborzott dzsandzsavid milíciák megtorlásként atrocitásokat követtek el a polgári lakosság ellen. Szakértők szerint a kartúmi kormány pénzszűke miatt nem képes ellenőrzése alatt tartani a lázadók ellen felfegyverzett törzseket.