Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cseh kormányválság: felfüggesztették hivatalából a katonai hírszerzés főnökét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 18. 14:13

Felfüggesztették hivatalából Milan Kovandát, a cseh katonai hírszerzés főnökét, aki érintett Petr Necas miniszterelnök feleségének törvénytelen megfigyelésében.

Vlastimil Picek védelmi miniszter hétfőn közölte, hogy Kavandáról a független bíróságon lefolytatott tárgyalások eredményének ismeretében kíván végleges döntést hozni.

Radka Necasová, a miniszterelnök feleségének megfigyelésére Jana Nagyová, Necas kabinetfőnöke és barátnője kérte meg a katonai hírszerzés volt és mai főnökét Ondrej Páleníket, majd Kovandát. Mindkét hírszerzőt a rendőrség őrizetbe vette és vádat emelt ellenük hivatali visszaélés címén.

Páleníket szombaton vizsgálati fogságba küldte az ostravai járási bíróság, míg Kovanda szabadlábon védekezhet.

A bíróság szerint Kovanda beismerte, hogy hibázott, és vállalja tettének következményeit.

A cseh katonai hírszerzést a következő időszakban Rostislav Pilc tábornok fogja irányítani – közölte a védelmi miniszter.

A hatályos szabályok szerint a katonai hírszerzés csak az államfő, a miniszterelnök vagy a védelmi miniszter utasítására cselekedhet. Arra azonban a sajtó szerint nincs jogosítványa, hogy Csehországban cseh állampolgárokat figyeltessen meg.

Nagyovának viszonya volt a miniszterelnökkel, állítólag nyomást gyakorolt a miniszterelnökre, hogy mihamarabb váljon el feleségétől.

Necas a múlt hét elején jelentette be, hogy feleségével történt közös megegyezés alapján beadta a válópert.