Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csökkent a veszély a Duna német és osztrák szakaszán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 5. 22:50

Tovább tart a súlyos árvízi helyzet Közép-Európában. A megáradt Elba mentén Csehországban és Németországban tízezrek dolgoznak a védekezésben. A Duna bajorországi és több ausztriai szakaszán ugyanakkor már csökken a vízszint június 5-én, szerdán, míg Pozsonynál még tovább árad a Duna és a Morva.

A megáradt Elba szerdára virradóra elöntötte az észak-csehországi Ústí nad Labem egyik külvárosát – jelentette a cseh közszolgálati televízió. A Strekov nevű városrész lakosait elővigyázatosságból már korábban evakuálták.

A Strekovot védő mobilgátak tízméteres vízállásra vannak méretezve, de az áradat átbukott rajtuk, és kora reggel az Elba vízszintje Ústí nad Labemnél már mintegy 30-40 centiméterrel meghaladta ezt a szintet.

Az Elba számítások szerint szerda estére tetőzik Ústínál, várhatóan mintegy 11,5 méteres szinten. Ez a vízállás a várakozások szerint 40 centiméterrel lesz alacsonyabb az eddigi legnagyobb, 2002-es árvízkor mért értéknél.

1595955347

Helyi illetékesek közlése szerint a százezres városból mintegy 3700 embert telepítettek ki.
„Rossz hír, hogy a vízfolyás lelassult. Számunkra ez azt jelenti, hogy az Elba magas vízállása valószínűleg a hét végéig fennmarad" – nyilatkozta Romana Macová, a város szóvivője.

Hasonlóan bonyolult a helyzet az Ústítól északra fekvő Decínben is. Mindkét város kizárólag a Prága-Drezda autópálya felől közelíthető meg. Nagy nyomás alatt van a Prágától északra, a Moldva és az Elba összefolyásánál fekvő Melník is. Itt ugyan a vízszint kedd este már tetőzött, de a kikötőt védő töltésen át szivárog a víz, és félő, hogy a gátak nem bírják ki a nagy nyomást.

Prágában a helyzet már kezd rendeződni. Szerdán megnyitottak öt korábban lezárt metróállomást is, de a tömegközlekedés továbbra is kaotikus. A déli külvárosok változatlanul víz alatt vannak – jelentette Kokes János, az MTI prágai tudósítója.

Tovább emelkedik az Elba vízállása a folyó németországi szakaszán is. A Csehország felől érkező árhullám évszázados rekordokat dönthet meg, és a mellékfolyók is áradnak. A Saale vízállása 400 éve a legmagasabbra, 8 méter fölé emelkedett Hallénál, ahol június elején 3 méter körüli a megszokott vízállás. Drezdában több száz embert kell biztonságba helyezni, és több utcát lekapcsoltak a villanyhálózatról. A szászországi fővárosnál nyár elején általában 2 méter körül mozog az Elba vízállása, de szerdán délelőtt már 827 centimétert mértek, és a tetőzés csak későbbre várható.

A folyó alsó szakaszán, a cseh határvidéktől több száz kilométerre fekvő Alsó-Szászország tartományban is készülnek az árhullámra. Országszerte tízezrek dolgoznak az árvízi védekezésen, csak a tűzoltóság 43 ezer embert mozgósított.

Bajorországban a Duna vízállása csökkent reggelre a kritikus helyeken. Passauban és Regensburgban is elkezdődtek a helyreállítási munkálatok. A kormány 100 millió eurós gyorssegélyt ígér az árvízkárosultaknak. A gazdasági minisztériumban szerdán a vállalatok árvízkárokkal kapcsolatos megsegítéséről kezdődik egyeztetés ágazati érdekképviseletek, köztük német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) részvételével – írta Bálint Marcell, az MTI berlini tudósítója.

1595955347

Csökkent a Duna vízállása Ausztriában is az eddig kritikus helyeken, de a veszély még nem múlt el teljesen.

Wachauban éjszaka tetőzött a Duna. Grein településnél óvatos bizakodással kezdték a napot a mentésben részt vevők, miután az ár a legmagasabb vízálláskor nem lépte át a mobil gátak peremét.

Greintől ötven kilométerre keletre, Kremsnél is csökkent a vízállás, de a Krems folyó egy átázott földgátja miatt négy településről kétezer embert készítettek fel a kitelepítésre.

A térségben vasárnap óta számos települést öntött már el a víz, sok száz embert evakuáltak.

Mintegy háromezer tűzoltó és ezer katona dolgozik folyamatosan az árvízi védekezésen.

Wachau egyik fontos mérőállomásán, Kienstocknál 10,78 métert ért el a vízállás az éjjel, ez 15 centiméterrel volt alacsonyabb a nagy 2002-es árvízkor mért adatnál. Ybbsnél 9,34 méteren tetőzött a folyó, 2002-ben ott 9,48 métert mértek.

Feljebb a Dunán, Mauthausennél és Linznél már kedd óta csökken a vízállás, és apad az Inn is. A hétfőn még víz alatt álló Schärdingben már megkezdődött a takarítás.

A dunai árhullám várhatóan szerdán ér az osztrák fővárosba. Bécstől 15 kilométerre a Dunán felfelé, Korneuburgban még emelkedett a vízállás szerda reggel, és már néhány centivel meghaladta a 2002-es adatot. A fővárosban a 2002-esnél magasabb árhullám esetén sem számítanak komoly károkra, nagyobb elöntésekre.

Ausztria más részein vasárnap óta jelentős közlekedési korlátozások vannak. Az ország keleti és nyugati része között nagyon nehéz a közlekedés, mert Innsbruck és Salzburg között sem a vasút, sem a fő közúti összeköttetést jelentő német A8-as autópálya nem használható. Az ÖBB vasúttársaság ezért mentesítő buszokat indított, az AUA légitársaság pedig nagyobb repülőgépeket közlekedtet belföldi járatain – jelentette Pálfy M. Katalin, az MTI bécsi tudósítója.

Pozsonyban egy nap alatt közel 120 centiméterrel emelkedett a Duna vízszintje, és szerda reggelre elérte a 9,7 métert. Ez már alig marad el a 2002-ben mért több mint száz éves rekordtól, ami a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) által mért adatok szerint 9,9 méter volt.

A szlovák fővárosban kedden rendkívüli helyzetet hirdetett az önkormányzat. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatok azt mutatják: ha továbbra is az eddig tapasztalt ütemben emelkedik az ár, a Duna vízszintje már ma elérheti a tíz métert. A folyók vízszintjének tetőzését Pozsonynál csütörtökre várják – jelentette Starovic Tibor, az MTI pozsonyi tudósítója.