Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még mindig árad a Duna

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. június 6. 6:40

A korábban vártnál is magasabban tetőzhet a Duna. Az árvízvédelmi munkálatok harmadik napján több ezren – köztük a Magyar Honvédség katonái – dolgoznak a gátak megerősítésén. Folyamatosan frissülő összeállításunkban mi is nyomon követjük az eseményeket. (Frissítve: 23:13-kor)

23:13

OMIT rendkívüli közlemény

Az árvízi védekezésben résztvevők és a védekezés irányítói megdöbbenéssel párosuló felháborodással fogadják, hogy megfeszített erőfeszítéseiket minden alapot nélkülöző rémhírek kérdőjelezik meg. A további „értesülések" keletkezésének és terjedésének megakadályozása érdekében az árvízi védekezést felelősen irányítók ismételten leszögezik: védművet, gátat fel nem adnak, védvonalat más település védelme érdekében át nem vágnak. A védekezés jelenlegi szakaszában gátszakadás nem történt. Hatósági közreműködéssel kitelepítésre nem került sor.
A védekezést irányítók arra kérik a rémhírek terjesztőit, hogy tiszteljék meg a védekezésben résztvevők embert próbáló munkáját azzal, hogy a rövidesen levonuló áradattal szemben folytatott küzdelmükhöz nyugodt körülményeket biztosítanak – a védekezéshez minden más feltétel rendelkezésre áll.

(Országos Műszaki Irányító Törzs)

22:52

Néhány perccel ezelőtt mind a négy katonai helikopter megérkezett az MH Pápa Bázisrepülőtérre.

22:45


Úton a váltással

Délután öt óra – egymás után gördülnek be a katonai teherautók az MH 5. Klapka György Lövészdandár laktanyájába, Tatára. Az MH Bakony Harckiképző Központból, illetve az MH 54. Veszprém Radarezredtől érkezett, összesen 52 fő – az esti hat órás váltás – katonás rendben vonul be az étkezdébe. Ezt már csak azért is jól teszik, mert hirtelen felhőszakadás támad – remélhetőleg eláll az eső, mire az árvíz elleni védekezésben részt vevők eljutnak a komáromi Csillag erőd mellett húzódó vasúti sínhez. Esőben ugyanis, nagyon kellemetlen lenne az éjszakai műszak, ami már így sem ifjúsági regénybe illő.

Még szemerkél, amikor a konvoj rendőri felvezetéssel megindul a térségbe, ahol állítólag már a nyúlgát aljáig ér a víz és a tetőzésig még legalább egy-másfél napot kell várni. Útban Komárom felé elhaladunk az almásfüzitői vasútállomás mellett, ahol civilek pakolják a homokzsákokat a vasúti szerelvényre – gyors, pontos és hatékony módja ez a kiszállításnak, mivel a védekezéshez elengedhetetlen homokzsákok nagyon hamar érkezhetnek a helyszínre, ahol a szerelvényről szinte azonnal a nyúlgát tetejére lehet rakni őket.

1595955350

(fotó: Kálmánfi Gábor)

„Eddig nem voltak itt ennyien…" – jegyzi meg hüledezve egy bámészkodó, amikor a konvoj megérkezik az erőd mellé. Amellett, hogy az adott esetben folyamatos éjszakai munka nagyon kimerítő, a temérdek szúnyog ellen is muszáj védekezni.

De mégis, hogy lehet ezt tényleg bírni?

„Nappal alszunk" – válaszolja a kérdésre viszonylag vidáman Lendvai Gábor főhadnagy, az MH BHK, árvíz elleni védekezésre kirendelt állományának parancsnoka, aki embereivel együtt már két napja a térségben tartózkodik. Aztán hozzáteszi, hogy egyelőre jól bírják: az első napon négy órát dolgoztak, a másodikon nyolcat, ma pedig tizenkettőt fognak…

„Megerőltető, hogy folyamatosan éjszaka, illetve hajnalban dolgozunk itt… eredetileg háromsoros nyúlgátat építünk, de ez már ennél magasabb. A szakemberek egy oszlopon jelzéseket helyeznek el és ezek a jelzések egyre magasabbra kerülnek. Most még negyven centiméter hiányzik az aktuális jelhez. Legalábbis a legutolsó információ alapján…" – fűzi hozzá a főhadnagy.

Mert hiába, az árvízhelyzetben szinte minden percről-percre változik… a veszprémi radaros katonák például még alig vették magukra a láthatósági mellényt, alig hangzott el a „munkát kezdd meg" parancs, máris át kell menniük egy másik helyre, ahol „nagyobb a szükség".

„ A munkacsoport részeként mi is pakoljuk a zsákokat, és ezt minél gyorsabban kell megtennünk, mert a víz már elérte a gát alját. Egyelőre a gát túlsó oldala még száraz, ez szerencse. Meg kell védeni a vasúti töltést, nehogy alámossa a víz: ez a fő feladatunk" – mondja Vass Tibor százados, a munkacsoport parancsnoka és már indul is a végtelenbe futó sínpárok mentén észak felé.

1595955351

(fotó: Kálmánfi Gábor)

A munkálatokat megtekintette Fürst Tamás ezredes, az MH BHK parancsnoka is, aki hangsúlyozta: maximálisan elégedett a várpalotai katonák helytállásával, „mindenhol precízen, jól dolgoznak."

„Ez is azt mutatja, hogy amikor márciusban felkészültünk az árvíz elleni védekezésre, jól elsajátították az ehhez szükséges szakmai tudást. Mindenhol megelégedéssel beszélnek a harckiképző központ katonáinak munkájáról" – közölte a parancsnok.

Éles fütty szakítja félbe a mini-interjút – egy vonat érkezik és továbbrobog Németország felé. A menetrend szerint ez a járat kétnaponta halad el itt – ezt pedig az árvíz idején csakis a katonák építette gát teszi lehetővé…

22:31


Éjjel is dolgoznak…

Komáromban már sok helyen elérte a természetes part magasságát a víz, Szőnynél pedig helyenként a vasúti töltés mellett épített nyúlgát alját nyaldossa a Duna. Az ideiglenes gátnál jelenleg is több mint 300 katona teljesít szolgálatot, egyre magasítva és erősítve az ideiglenes gátat. A katonák egész éjszaka dolgoznak majd a gátnál.

1595955351

(fotó: Petrovics Renáta / MH 25. Klapka György Lövészdandár)

22:22


Közös munka
Tátnál

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái együttes erővel építik az ideiglenes gátrendszert a Komárom-Esztergom megyei Tátnál. A lefóliázott homokgátakra egyre inkább szükség van a településen, mivel gyorsul a Duna vízszintjének emelkedése. 

22:15

Rohamcsónakokat visznek az árvízre a bocskais katonák

Újabb két PTSZ-M típusú lánctalpas szállító járművet szállítanak Szentendrére az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi kiképzőbázisáról. Ezen kívül néhány órán belül négy rohamcsónakot és egy gumicsónakot indítanak útba Győr felé Debrecenből, a dandár hódmezővásárhelyi helyőrségéből pedig egy alumínium ladik, két rohamcsónak, és két gumicsónak segíti majd az árvízi védekezésben részt vevők munkáját.
Jelenleg Győrújfalu, Győr Iparcsatorna, Győrzámoly, és Ásványráró településeken, valamint ezek vonzáskörzetében építik és erősítik a gátakat a Bocskai-dandár katonái.

22:08


Készenlétben a Ludovikások

A Honvéd Vezérkar Főnök június 6-án 8 órától elrendelte a készenlétet az MH Ludovika Zászlóalj állományának, az árvízi feladatok ellátása miatt. Ezzel egyidőben felkérte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát, prof. dr. Patyi Andrást, hogy a honvédtiszti alapképzésben résztvevő nappali tagozatos hallgatók veszélyhelyzetben történő alkalmazását rendelje el.

Az MH Ludovika Zászlóalj állományába tartozó honvéd tisztjelöltek árvízi védekezéssel összefüggő feladatainak végrehajtására tervezetten június 6-án 18 óra és június 16-án 18 óra közötti időpontban kerül sor.

A készenlét elrendeléséről annak életbelépésekor, vagyis csütörtökön a kora esti órákban Sári Szabolcs alezredes, a zászlóalj megbízott parancsnoka személyesen tájékoztatta az érintetteket, akik már össze is csomagoltak, hogy ha szükséges késlekedés nélkül tudjanak indulni.

Az intézkedésnek megfelelően a honvéd tisztjelöltek készenlétben várják a riasztást, és amint a kirendelő parancs érkezik, azonnal indulnak a gátakra, a már kinn lévő több ezer katona munkáját segíteni.

1595955351

(fotó: Révész Renáta főhadnagy / MH Ludovika Zászlóalj)

21:54

Budapesten már több mint hét és fél méteres a Duna magassága

A Dunán Budapesten este 8 órakor 751 centiméteres vízállást mértek – derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) legfrissebb adataiból.
Esztergomnál este 8-kor 7 méteres vízszintet mértek, Komáromnál 763 centiméter, Nagybajcsnál 859 centiméter volt a vízmagasság. A legfrissebb előrejelzés alapján Nagybajcsnál szombat reggelre, Komáromnál vasárnap reggelre, Esztergomnál pedig vasárnap estére várják a tetőzést. Budapesten várhatóan hétfőn napközben tetőzik a Duna.

A fővárosban az eddigi legnagyobb vízállást, 860 centimétert, 2006-ban rögzítették. A 2002-es árvíz idején Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802, Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna.

A vízügyi honlap szerint már csaknem 760 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Ebből rendkívüli védekezés 191 kilométeren folyik, 62 kilométeren harmadfokú készültség van érvényben, 114 kilométeres szakaszon másod-, 392 kilométeren elsőfokú készültség mellett védekeznek.

(MTI)

21:43

Katonák és katasztrófavédelmi szakemberek dolgoznak Győrújfalunál, ahol egy gátszakasz megcsúszott csütörtökön, a kora esti órákban. A történtek nem okoztak semmilyen problémát a védekezésben, a víz nem tört át.

1595955351

(fotó: Krizsán Csaba / MTI)

21:11

Egy nappal a tetőzés előtt, pénteken elkészül a Győrújfalunál megcsúszott gát biztonságos megtámasztása – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csütörtök este az MTI-hez eljuttatott közleményében.
Mint kifejtették, a Mosoni-Duna Győrújfalunál lévő védelmi szakaszán, a folyamatban lévő kivitelezési munkák miatt, az árvízvédelmi töltés az árhullám előtt „nem volt teljes értékű".

Az árvízvédelmi töltésen folyó munkákhoz szükséges szállítás következtében a töltés mentett oldala mintegy 20 méter szélességben és másfél méter mélységben lesuvadt.
A helyi védelemvezető a biztonság érdekében megszervezte a bordás megtámasztás kialakítását, hogy a megtámasztás mellett a magasítási munkák is folytathatók legyenek.
Mint írták, az építési munkákat úgy ütemezték, hogy a biztonságos szelvény kialakítása pénteken, egy nappal a tetőzés előtt elkészüljön – írta az OMIT.

Korábban Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője tájékoztatta az MTI-t arról, hogy megcsúszott a föld a gátfal egyik részén Győrújfalunál. Hozzátette: a történtek nem okoznak semmilyen problémát a védekezésben, a víz nem tört át, és már dolgoznak a gátrész helyreállításán, az érintett rész tömörítésén.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök csütörtök este a Duna TV Közbeszéd című műsorában elmondta: a Győrújfalunál meggyengült gát megerősítésére a Magyar Honvédség helikoptereket, lánctalpasokat és újabb katonákat vezényelt a helyszínre.

(MTI)

1595955351

(fotó: Kálmánfi Gábor)

21:02


Orbán Viktor Győrben irányítja az árvízvédelmi munkálatokat

Győrben tart vezetői értekezletet péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, Pintér Sándor belügyminiszterrel és Bakondi Györggyel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjével – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök este az MTI-vel.

Havasi Bertalan elmondta: Orbán Viktor csütörtök délután és este Győrújfaluban, Dunaszentpálon, valamint Mecsér és Nagybajcs térségében irányította az árvízvédelmi munkát.

A miniszterelnök az éjszakát egy győri laktanyában tölti, ahol folyamatosan figyelemmel kíséri a helyi és az országos árvízi jelentéseket – mondta Havasi Bertalan, hozzátéve: Orbán Viktor a péntek reggeli vezetői értekezlet után, 8 órakor tart sajtótájékoztatót a miniszterekkel és az OKF vezetőjével együtt a győri katasztrófavédelmi igazgatóságon.

(MTI)

19:52

A honvédség helikoptereire, lánctalpasaira van szükség Győrújfalunál

A Győrújfalunál meggyengült gát megerősítésében a Magyar Honvédség helikoptereket, lánctalpasokat és újabb katonákat vezényelt a helyszínre – mondta Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök csütörtök este a Duna TV Közbeszéd című műsorában.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság hivatalos megkeresésében 4 szállító helikoptert kért. Ezek Pápára való áttelepítése már folyamatban van. Emellett még 2 lánctalpas járművet és további 400 katonát is a helyszínre vezényeltek. A honvédség jelenleg 13 helyszínen, több mint 4000 katonával végez a gátépítési és megerősítési munkálatokat – mondta a vezérkari főnök.

Korábban Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője tájékoztatta az MTI-t arról, hogy megcsúszott a föld a gátfal egyik részén Győrújfalunál. Hozzátette: a történtek nem okoznak semmilyen problémát a védekezésben, a víz nem tört át, és már dolgoznak a gátrész helyreállításán, az érintett rész tömörítésén.

A Magyar Honvédség Facebook-oldalán korábban az jelent meg, hogy Győrújfalu térségében az egyik gátnál elmozdult a gátat védő fóliázás. Azt írták: mivel az óránként 10 centiméterrel emelkedő víz a területet már beborította, könnyűbúvárcsoportot riasztottak a megcsúszott fólia homokzsákokkal való rögzítésére.

(MTI)

19:19

Katonák erősítenek meg egy gátat az árvízi védekezés során Táton június 6-án.

1595955352

(fotó: Szekeres Panna / MTI)

18:43

Győrújfalu térségében az egyik gátnál elmozdult a nejlonfóliázás. Mivel az óránként 10 centiméterrel emelkedő vízszint a problémás területet már beborította, a készenlétben lévő könnyűbúvár csoportot riasztottak a megcsúszott fólia homokzsákokkal való rögzítésére.

„14 fokos vízben, «nulla» látótávolság mellett, reggel óta dolgozik a helyszínen a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárcsoportjának hat katonája" – adott tájékoztatást Bagi László főhadnagy. Megtudtuk: a munkát – ha kell – az éjszakai órákban is folytatják.

18:20

Az árvízi munkálatokkal összefüggő biztonságos repülések érdekében légtérhasználati korlátozást rendelt el a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légügyi Hivatala Tát és Esztergom térségében csütörtökön 15 órától vasárnap 19 óráig – közölte az NKH az MTI-vel.

A repülési korlátozás a földfelszíntől 600 méteres magasságig terjed.
A légi kutató-mentő repülés, mentőrepülés, honvédelmi, rendészeti vagy bűnüldözés feladata céljából végzett repülés, valamint a vészhelyzet elhárítása céljából végzett repülés mentesül a korlátozás alól.

(MTI)

18:09

Az áradó Duna által elöntött budai alsó rakpart a Batthyány térnél június 6-án. A fővárosban a korábban várt 875 centiméterrel szemben 885 centiméteren tetőzhet a Duna vízszintje. A háttérben az Országház látható.

1595955352

(fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

17:58

A székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái gátat építenek homokzsákokból Vámosszabadiban, a 14-es úton, a magyar-szlovák határ közelében.

1595955352

(fotó: Krizsán Csaba / MTI)

17:25

Államtitkár a gáton

A szentendrei Görgey Artúr laktanyában kialakított operatív központba és a Duna által veszélyeztetett és elöntött partszakaszokra látogatott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára június 6-án, csütörtökön.

A központ három fő feladatra összpontosít a kialakult árvízhelyzetben. Felkészül a Dunakanyarban és környékén szükséges operatív védelmi és mentési feladatok végrehajtására, bázislaktanyaként szolgál az ide átcsoportosított megerősítő erők és eszközök számára, valamint a laktanya védelmét is ellátják, hiszen a bázis csak pár méterre található a Dunától. 

Az államtitkár kilátogatott a Postás Strandra is, ahol az MH Altiszti Akadémia hallgatói homokzsákokat töltöttek és védvonalakat építettek. Az államtitkár maga is lapátot ragadott és segített a katonáknak.

Vargha Tamás ezt követően megtekintette a Duna korzón folyó védelmi munkálatokat és a város védelmére emelt mobil gátat is.

1595955352

(fotó: Kovács Zoltán)

16:46

A székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezredtől újabb 85 fő indult Tatára. Várhatóan, a kora hajnali órákban egy PTSZ lánctalpas úszó nehéz szállító járművet is átszállítanak Tatára, a védekezés technikai biztosítása érdekében.

1595955353

(fotó: Bödő Viktória/ MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred)

16:41

Munkában a PTSZ-ek – immár a Magyar Honvédség lánctalpas kétéltűi is közreműködnek az árvízvédelmi munkálatokban Győr térségében.

1595955353

(fotó: Kovács Ferenc ezredes / MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred)

16:30

Hétfő óta éjt nappallá téve, 24 órás váltásokban, folyamatosan dolgozik a HM Katonai Operatív Törzs a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában. A törzs stratégiai szinten koordinálja a Magyar Honvédség árvízvédelmi tevékenységét: ide érkeznek be a védelmi bizottságok kérései és az országos hatáskörű szervek megkeresései az igényelt katonai szerepvállalást illetően.

Nosza Vilmos ezredes, a törzs szolgálatban lévő parancsnoka a honvedelem.hu kérdésére csütörtökön kora délután elmondta: összekötő tisztjeiken keresztül folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Műszaki Irányító Törzzsel és a Nemzeti Veszélyhelyzet-Kezelő Központtal is. A törzs emellett döntéselőkészítő, döntéstámogató funkciót is ellát a Honvéd Vezérkar főnök mellett.

Nosza Vilmos érdeklődésünkre elmondta: folyamatosan frissülő prognózisokat kapnak a Duna állásáról, amelyekből viszonylagos biztonsággal lehet következtetni a következő időszak eseményeire, száz százalékosan azonban ezek sem garantálnak semmit. „Hiába van egy prognózisunk, ha azt felülírja a folyó" – fogalmazott.

16:02

Készenlétben a lánctalpasok

Az MH Bakony Harckiképző Központ három PTSZ-M járművet csoportosít át Győr és Tata városába ahol a védekezési munkálatokban vetik be a speciális kétéltű járműveket: kettő Győrbe, egy lánctalpas pedig Tatára kerül a kirendelés során.

1595955353

(fotó: Szausev Xénia / MH Bakony Harckiképző Központ)

15:31

Koroncó: hullámvédő gát épül

A legtöbb helyen a katonák homokzsákokkal magasítják a gátakat. A Győrhöz közeli Koroncón viszont a gát elég magasan áll ahhoz, hogy az évezred árvize ne juthasson át rajta, viszont a hullámzás gondot okozhat. A térségben, körülbelül egy kilométer hosszúságban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében szolgáló 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóaljának150 katonája fóliákból és homokzsákokból úgynevezett hullámvédő gátat épít.

A katonák között a legtöbb már a harmadik-negyedik árvíz elleni védekezésben vesz részt, így nem szokatlan számukra ez a munka. Mint mondták, a helyiek általában kedvesen viszonyulnak hozzájuk, néha még kávéval is megkínálják őket, persze vannak, akik szó nélkül nyugtázzák a katonák jelenlétét.

„Kedden indultunk Győrbe Hódmezővásárhelyről, másnap reggel már kezdtük is a munkát. Reggel hattól este hatig dolgozunk. Most homokzsákokat töltünk és rakodjuk fel a gépekre, a munkavégző csoportok pedig építik a gátat. Egy gyakorlathoz képest például ez a munka megterhelőbb, mert kevesebb a szünet a munkavégzések között. Kétóránként tartunk tíz perc szünetet" – mondta el a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Radnai Ádám hadnagy, az első század szakaszparancsnoka.

1595955353

(fotó: Kálmánfi Gábor)

15:14

Június 6-án, csütörtökön újabb tábori ellátó csoport indult Kaposvárról az árvíz sújtotta térségbe. A csoportba – a hivatásos és szerződéses katonák – mellé már önkéntes műveleti tartalékosokat is beosztottak. A logisztikai ezred katonái Győrben így már 1800, a gátak megerősítésén folyamatosan dolgozó katona munkáját biztosítják, amely a kivezényelt 3650 fős katonaállomány csaknem fele.

1595955353

(fotó: Kátai Róbert őrnagy / MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred)

15:06

Az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj könnyű vízi mentő csoportja ma egészségügyi szakanyagot vitt Tatára és Esztergomba. Ezt követően Pilismaróton egyeztetnek a katasztrófavédelemmel és rendőrséggel, akik felkérték az alakulatot, hogy segítsenek a vízzel elöntött területen a csónakból történő járőrözésben. A búvármentő csoport Prímásszigeten készül segítséget nyújtani.

1595955354

(fotó: MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj)

14:59


Győr: rohamcsónak, és búvárok is bevetésen

A homokzsákok pakolása, a gátak építése és erősítése mellett egyre inkább a technika is mozgásba lendül Győrben és térségében. Délelőtt folyamán ugyanis az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred speciális csoportja feladatot kapott: négy rohamcsónakkal kellett ellenőrizniük a Szúnyog-szigetet és környékét.

„Itt ugyanis a fazúzalék és fahordalékok akadályokat okoztak, de mivel a Mosoni-Duna visszafelé folyása elindult és a veszély elhárult, ezért csak ellenőrzési feladatot kellett végrehajtanunk. Ugyanakkor riasztást kaptunk, hogy Győrújfalu térségében elmozdult az egyik gátnál a nejlon fóliázás oda pedig a könnyűbúvár csoportot rendeltük ki" – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Kovács Ferenc mérnök ezredes, az ezred parancsnoka, aki maga is rohamcsónakból tekintette meg az árvízi helyzetet.

1595955354

(fotó: Kálmánfi Gábor)

14:33


Győrzámoly: készenlétben a PTSZ-ek

Gyors árvízi helyzetjelentés: Győrnél és környékén a Duna gyorsan árad és a szakemberek szerint péntek éjjel-szombat hajnalban fog tetőzni.
Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában jelenleg hat PTSZ-M típusú harcjármű állomásozik – ebből kettő az ezred saját technikai eszköze, míg a másik négy Debrecenből, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományából érkezett a térségbe.

Csütörtökig ezek az eszközök készenlétben álltak, ma viszont az egyiket már Győrzámoly térségébe rendelték ki. Ott a helyiek és a katasztrófavédelem erői felpakolták a járművet homokzsákokkal (több mint 300 homokzsákot bír el az eszköz) és a PTSZ további parancsig (amely talán már ma késő délután megérkezik) ott állomásozik.

„Megpakoltuk a PTSZ-t és készenlétben állunk, bármilyen parancs érkezik, azonnal indulunk. Ilyen esetben egyébként vízügyi szakemberek is adhatnak parancsot" – nyilatkozta késő délelőtt a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Frum Ferenc főhadnagy, az ezred századparancsnok-helyettese.

A kétéltű PTSZ egyébként emberek mentésére is alkalmas, de reméljük erre nem kerül majd sor.

1595955354

(fotó: Kálmánfi Gábor)

14:10

A kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezredtől csütörtökön újabb csoport indult az árvízi védekezőkhöz, feladatuk a gátakon dolgozók logisztikai biztosítása. A két napja szintén a helyszínre érkezettekkel együtt összesen 1800 fő ellátására képesek.

14:03

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság június 5-én több száz önkéntes tartalékos részére adott ki behívóparancsot, június 7-ei bevonulási kötelezettséggel. Bevonulásukat követően az önkéntes tartalékosok – kivéve a dunai árvízi helyzet miatt a helyi Védelmi Bizottságok munkájában résztvevőket – a szentendrei árvízi védekezésen dolgoznak majd. Szállításukat a bevonulás helyéről Szentendrére a Magyar Honvédség biztosítja.

13:57

Az önkéntesek bejelentkezés nélkül ne menjenek a védekezési helyszínekre!

Budapest Főváros Védelmi Bizottsága arra kéri az árvízi védekezésben szerepet vállaló önkénteseket, hogy előzetes bejelentkezés nélkül ne jelenjenek meg a védekezési helyszíneken, mert a területre való belépést nem tudják biztosítani.
A bizottság csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a védekezési terület zárt területnek minősül, ezért oda csak engedéllyel vagy előzetes regisztrációval lehet belépni.
Közölték, a védekezési helyszíneken kizárólag azok vehetnek részt a munkálatokban, akik előzetesen a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján az adott helyszínre és időpontra regisztráltak.

Közölték:a Duna vízszintjének emelkedésével újabb védekezési helyszínek kialakítására van szükség, ezért a védelmi bizottság azt kérte az önkéntesektől, kísérjék figyelemmel a honlapot, valamint a védekezéseket végző megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok internetes oldalait.

Eközben a facebook-on is szerveződik egy önkéntes csoportosulás, az Árvíz 2013 Összefogás  további önkénteseket vár az árvíz elleni küzdelemhez.

Az önkéntesek és akik a kialakult árvízhelyzetben segítséget szeretnének nyújtani, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál (BM OKF) érdeklődhetnek.

Az elérhetőségek megtalálhatók a BM OKF honlapján!

13:49

Komáromban egyre közelebb a víz szombat éjjelre vagy vasárnap hajnalra várják a vízügyes szakemberek a Duna áradását Komáromnál. A vízállás a jelenlegi információk alapján, meghaladja majd a 2002-es árvíz vízszintjét, ezért a katonák meghosszabbítják és meg is magasítják az általuk épített nyúlgátrendszert. A munkálatok felgyorsítása érdekében pedig műveleti tartalékosokat vettetek be homokzsáktöltésre a komáromi vasúti rendező-pályaudvarnál.

1595955354

(fotó: Petrovics Renáta / MH 25. Klapka György Lövészdandár)

12:44

A székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái Vámosszabadinál, a két határátkelő közti szakaszon befejezték a nyúlgát építését. Jelenleg Ásványráróra tartanak, ahol következő feladatuk a gátemelés lesz.

1595955355

(fotó: Tóth András őrnagy / MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred)

12:40

Elindult az első PTSZ Győrzámolyba, Győrújfaluban pedig vízre engedték a rohamcsónakokat.

12:35

Vezénylőzászlósok a gátnál

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár vezénylőzászlósa, Farkas Róbert törzszászlós vezetésével megtekintette a Komáromban zajló árvízvédelmi munkálatokat Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa és Négyesi Tibor főtörzszászlós, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság vezénylőzászlósa .

1595955355

(fotó: Petrovics Renáta)

11:51

Nem várható további jelentős csapadék

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) Tudományos Tanácsa szerint nem várható olyan jelentős csapadék, amely tovább emelheti a Budapestnél várt dunai vízállást – közölte a tanács vezetője csütörtökön újságírókkal Budapesten.

Váradi József elmondta, plusz-mínusz 20 centiméter eltéréssel 885 centiméter magas lehet a Duna vízállása Budapesten, a Vigadó téri vízmércénél.
Hozzátette: az akadémiai, egyetemi, kivitelezési, műszaki ellenőrzési és védekezési szakemberekből álló tanács délelőtt azt vizsgálta, hogy a helyzet ehhez a számításhoz képest tovább romolhat-e, és a válaszuk az, hogy nem.


(MTI)

11:44

Egyre több katona dolgozik a gátakon

Június 6-án, csütörtökön reggel a Magyar Honvédség 3600 katonája és 304 technikai eszköze vett részt az árvízvédelmi munkálatokban – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Nosza Vilmos ezredes, az MH Katonai Operatív Törzs vezetője.

Mint megtudtuk: az elmúlt 24 órában az árvízvédelmi tevékenység helyszínei nem változtak, csak a munkálatokba vontak be több katonát. Jelenleg Győr térségében, Kisbajcsnál 1300 egyenruhás dolgozik folyamatosan, két váltásban. Komárom és a szőnyi vasútállomás között továbbra is 300-an dolgoznak, a töltést erősítik és magasítják. Esztergomban pedig már 200-an vesznek részt a védelmi munkálatokban, ugyancsak a töltést erősítik.

Szerda délután Kismarosnál húsz katona kezdte meg a munkát, az ő feladatuk a homokzsákok töltése és a gát megerősítése. Szentendrén pedig csütörtökön reggeltől 50-en dolgoznak.

„Szentendrén immár készenlétben is vannak erőink, akik még nem dolgoznak sehol, de készen állnak arra, hogy bármikor közreműködjenek a védekezésben" – mondta Nosza ezreses, hozzátéve: a fővárosban csütörtökön is azokon a helyszíneken folyik a védekezés, ahol az elmúlt napokban. A Római-parton 50-en, a Margitszigeten pedig 100-an működnek közre a katasztrófavédelmi feladatokban. Utóbbi helyszínen 50 önkéntes tartalékos katona is dolgozik.

„Önkéntesek egyébként a tatai bázislaktanyában is vannak, Komáromban és térségében erősítik a töltéseket" – fogalmazott a Katonai Operatív törzs vezetője.

Nosza ezredes hozzátette azt is, az árvízveszélyes területre átcsoportosított nehéztechnikai-eszközök – például a PTSZ-M típusú lánctalpas kétélűek – bevetésére egyelőre nem volt szükség.

11:26

Éjjel-nappal a gátakon a bocskais katonák

Esztergomban, a Duna-kanyar térségében Táton, Győr mellett a koroncói őrgátnál, valamint
Lipót településen dolgoznak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái. A debreceni és
hódmezővásárhelyi helyőrségből összesen kilencszázan vesznek részt a katasztrófahelyzet
elhárításában. Jelenleg is közel ötszázan erősítik, építik a gátakat, vagy vannak készenlétben az MH
25. Klapka György Lövészdandár és a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred bázisán.

Akik éjjel dolgoztak, most töltik pihenőidejüket, azért, hogy a délutáni és esti órákban
újra munkába álljanak. A katonák nyolc vagy tizenkét órás váltásokban dolgoznak, a
bázislaktanyákon pedig biztosítják számukra az étkezést és a szállást.

1595955355

(fotó: Lippai Péter ezredes / MH 5. Bocskai István Lövészdandár)

11:21

A székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor vegyivédelmi zászlóalj csütörtök délelőttől a Táti Általános Iskolánál biztosítja a gátakon dolgozó katonák számára a mosdási lehetőséget.

11:06

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadikikötőjében szerda délután óta 35 centimétert  emelkedett a vízállás, a kikötő déli része már víz alatt van. Az ezred hadihajós alosztálya a reggeli órákban megkezdte a homokzsákos nyúlgát építését.

1595955355

(fotó: MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred)


10:26

A Magyar Honvédség részéről 3650 fő és 300 technikai eszköz vesz részt az árvíz védekezésben. A Honvédelmi Minisztérium munkatársai közül ötvenen ma este 6 órától a Margitszigeten dolgoznak majd – a többi minisztérium önkénteseitől eltérően 12 órás váltásokban, még éjszaka is.

10:17

Az MH Pápa Bázisrepülőtér árvízvédelmi munkálataiban részvevő 100 fő az éjszakai műszak után jelenleg pihen a győri laktanyában. További kétszer 50 főt jelöltek ki, akik ha szükséges, azonnal indulnak.

1595955355

(fotó: Soproni Éva / MH Pápa Bázisrepülőtér)

10:02

Orbán Viktor: kilenc veszélyes szakasz van a Duna mentén

Kilenc, a dunai árvíz miatt leginkább veszélyeztetett területet sorolt fel Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján: ezek között van Mecsér és környéke, Komárom és térsége, az egyik vörösiszap-tározója miatt Almásfüzitő, a táti térség, Esztergom, Szentendre, a közúton megközelíthetetlen Kisoroszi, valamint Budapest és Dunaújváros környéke.

1595955356

(fotó: Kovács Attila / MTI)

A kormányfő a veszélyhelyzet-kezelési központban jelezte, a Duna tetőzését péntektől várják az ország területén. Nagybajcsnál kilencméteres vízszinttel számolnak, a becslési tévedés plusz-mínusz 10 centiméter lehet. Azon a szakaszon a védekezéssel éjfélig kell elkészülni – tette hozzá.
Komáromban a várható tetőzés 830 centiméter, a hibahatár ott is plusz-mínusz 10 centiméter, a védekezési munkát péntek délig kell befejezni, ahogyan Esztergomban is, ahol 795 (plusz-mínusz 15) centiméter lehet a legnagyobb vízállás.
Nagymarosnál 740 (plusz-mínusz 15) centiméteres vízmagassággal számolnak, a védekezéssel ott szombat reggel 6 óráig kell végezni, csakúgy, mint Budapesten, ahol 885 centiméteres lehet a maximális vízállás (a becslési tévedés a fővárosban 20 centiméter.

A veszélyeztetett szakaszok közül Orbán Viktor kiemelte Almásfüzitőt, ahol a 7-es sorszámú vörösiszap-tározónak nem készült el teljesen a rekultivációja, de a szakértői tanulmányok szerint nem fenyeget az a veszély, hogy a magas vízállás iszapszennyeződést mos a Dunába. Ott a veszélyhelyzethez több mint hat méterrel magasabb vízállás kellene, mint amivel maximálisan számolni lehet – magyarázta a miniszterelnök.

Hozzátette, a szerda esti érsekvadkerti földrengés miatt egyelőre semmilyen árvízvédelmi problémát nem azonosítottak be, a földmozgás nem hátráltatja a védekezést.
Orbán Viktor hangsúlyozta: nincs olyan ember az országban, akit baj esetén ne tudnának biztonságban kimenekíteni a lakhelyéről.

1595955356

(fotó: Kovács Attila / MTI)

Ha minden a legrosszabb forgatókönyv szerint alakul, akkor Győrújfaluból 1424, Komáromból 11 345, Almásfüzitőről 2097, Tátról 5057, Tahitótfaluból 1417, Pócsmegyerről 2047, Szigetmonostorról 2435, Szentendréről 873, Óbudáról pedig – a lakótelepet elérő árvíz esetén – 55 300 embert kellene kitelepíteni. Még egyszer hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek a legrosszabb forgatókönyvek. Minden valószínűség szerint alig néhány vagy az említetteknél jóval kevesebb embert kell evakuálni.

Megjegyezte, hogy az esztergomi Prímás-szigetről 40 embert telepítettek ki, Pilismarótról pedig 70-et.

„Erőszakkal senkit nem fogunk kitelepíteni, egész addig, amíg a veszélyhelyzet kézzel foghatóvá nem válik" – mondta, jelezve egyúttal, hogy a rendőrség gondoskodik a hátrahagyott értékekről.
Szólt arról is, hogy kérésére a Belügyminisztérium kirendelt 1700 rendészeti szakközépiskolást a gátakra, és rekordszámú önkéntes is dolgozik a védekezésben.

„A nemzeti összefogás, együttműködés hibátlanul működik ez idáig", Magyarország alkalmas állapotban van a tetőző árhullám miatt szükséges feladatok ellátására – jelentette ki a miniszterelnök.

1595955356

(fotó: Kovács Attila / MTI)

A tájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy a honvédség teljes mozgósítása megtörtént, szükség esetén több mint 9600 embert tudnak bevetni. A veszélyeztetett területeket azonosították, a honvédség erői minden helyszínen jelen vannak, és részt vesznek egyebek mellett védművek erősítésében, logisztikai feladatokban, és szükség esetén készen állnak az evakuálásra is – mondta, hozzátéve, hogy a tartalékosok is jelentkeztek a munkavégzésre.

(MTI)

09:23

Az önkéntesek és akik a kialakult árvízhelyzetben segítséget szeretnének nyújtani, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál (BM OKF) érdeklődhetnek.

Az elérhetőségek megtalálhatók a BM OKF honlapján!

9:08

Videó: Sándor Zsolt dandártábornok, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka június 5-én a Mokkának nyilatkozott.


08:33

Komárom-Esztergom megyében már több mint 600 katona van bevonva a védekezésbe.
A katonák 12 órás váltásokban dolgoznak a gátak megerősítésében. A munkálatokban megközelítőleg 180 önkéntes tartalékos is részt vesz.

08:20

Fürst Tamás ezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka eligazítást tart a Kossuth laktanya alakulóterén. Az MH BHK újabb 40 főt helyezett készenlétbe, ezúttal Tatára, ahol a védekezésben kézimunka feladatokat látnak el.

1595955356


(fotó: Szausev Xénia / MH Bakony Harckiképző Központ)

08:18

Csütörtök reggeli aktualitások…

A székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred kivezényelt – 100 fő – katonáinak egy része Vámosszabadiban, a többiek Szőny térségében erősítik, építik a gátakat.

Az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái éjszaka Győrzámolyon, illetve Dunaszeg és Dunaszentpál között magasították az árvízvédelmi töltést.

Reggel Győrben is megtörtént a váltás, jelenleg közel 600 katona dolgozik 7 helyszínen.

A székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj a tatai bázislaktanyából zászlóalj mentesítő berendezést szállított Tátra.

1595955357


(fotó: Tóth András őrnagy / MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred)

07:46

Ma reggel az MH Altiszti Akadémia 50 katonája kezdi meg váltásban az árvízvédelmi munkákat Szentendrénél.

07:19

Valószínűleg nem okozott károkat a földrengés a gátakban

A vízügyi szakemberek valószínűsítik, hogy a szerda esti földrengés semmilyen károsodást nem okozott a Duna-menti védművekben – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.
Siklósi Gabriella tájékoztatása szerint a szolgálat munkatársai azonnal megkezdték a dunai árvízben érintett töltések, gátak átvizsgálását.

Az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma szerda este Érsekvadkert térségében a Richter-skála szerinti 4,2-es erősségű földrengést észlelt, amelyet többek között Balassagyarmaton, Vácon, Esztergomban, Budapesten és Székesfehérváron is érzékeltek a lakosok.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz károkról is érkeztek jelentések.

(MTI)

07:01

Győr belterületén, a Duna egyik mellékfolyóját igyekezett megfékezni az MH 5. Bocskai István Lövészdandár mintegy 150 katonája, ők reggel hat óráig folyamatosan magasították a gátakat. Esztergomban csaknem százan, a Duna-kanyar térségében lévő Tát településen pedig ötvenen végeztek árvízvédelmi feladatokat szerdán egészen késő éjszakáig.

1595955357

(fotó: Lippai Péter ezredes / MH 5. Bocskai István Lövészdandár)

06:40

A korábban vártnál is magasabban tetőzhet a Duna Budapestnél

A fővárosban a korábban várt 875 centiméterrel szemben 885 centiméteren tetőzhet a Duna vízszintje hétfőn nap közben – az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint.  Az eddigi legnagyobb, 2006-ban mért szintet hétfőn 25 centiméterrel haladhatja meg a vízállás.

A legutóbbi vízjelentés szerint a Duna 4 óra alatt Nagybajcsnál is 9 centimétert emelkedett, így a vízállás a Győr-Moson-Sopron megyei településnél 786 centiméter, a tetőzést pedig 900 centiméter körül várják, amely 25 centiméterrel haladja meg a 2002-ben mért legnagyobb vízállást.
A folyó Komáromnál 14 centimétert emelkedve 684 centiméteren áll, Esztergomnál a vízmérce legutóbb 630 centiméteres vízállást jelzett, Nagymarosnál pedig 563 centimétert.

Az OMIT tájékoztatása szerint már 707,7 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. I. fokú védekezés van 371,7 kilométeren (a Dunán Budapest alatt Ercsitől az országhatárig, a Marcal középső szakaszán).
II. fokú védekezés van 82,4 kilométeren (a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Érdig, a bal parton Soltig), és III. fokú a védekezés 62,4 kilométeren (a Rába Győr-Árpási, Győr-Koroncói szakaszán, a Marcal Győr-Koroncói, valamint a Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakaszán).
Rendkívüli védekezés folyik 191,2 kilométeren (a Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna-menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megye és Pest megye Budapest feletti területén a Duna-menti állami védvonalakon).

(MTI)

1595955357


(fotó: Kallos Bea – MTI)

Készítette: Füzes Judith, Draveczki-Ury Ádám, Kálmánfi Gábor, Szűcs László