Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csökkentek a világ katonai kiadásai

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 16. 16:20

A takarékossági kényszer és a konfliktusok csökkenő száma nyomán a Nyugat kevesebbet költött tavaly katonai célokra, míg a világ más térségei lázasan fegyverkeznek; 15 év óta most csökkentek először a világ katonai kiadásai – derül ki a Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) 2012. évre vonatkozó jelentéséből.

A Föld országainak összesített katonai kiadásai tavaly 0,5 százalékkal 1,75 billió dollárra (1,33 billió euróra) mérséklődtek. Ugyanakkor Kína 7,8, Oroszország pedig 16 százalékkal többet költött fegyverekre, mint 2011-ben – emeli ki a jelentés.

A katonai kiadásokat tekintve Németország tavaly a 9. helyet foglalta el a nemzetközi rangsorban; a 45,8 milliárd dollár 0,9 százalékos többletet jelent az előző évhez viszonyítva.

1998 óta első ízben csökkentek globális mértékben a katonai kiadások. A SIPRI szerint ennek legfontosabb oka az Egyesült Államok, Nyugat- és Közép-Európa, Ausztrália, Japán és Kanada katonai költségvetésének „jelentős csökkentése". Nemzetközi szinten azonban ezt szinte kiegyenlítette, hogy Ázsia, Kelet-Európa, a Közel-Kelet, Észak-Afrika és Latin-Amerika államai az egy évvel korábbihoz képest többet költöttek tavaly fegyverekre.

Kína katonai kiadásait 166 milliárd dollárra taksálta a SIPRI, míg Oroszországét 90,7 milliárdra. Ők foglalják el a nemzetközi rangsor második, illetve harmadik helyét. Az élen 682 milliárd dollárral változatlanul az Egyesült Államok áll az élen. Noha a katonai büdzsé 2011-hez képest 6 százalékkal alacsonyabb volt, még így is 69 százalékkal haladta meg az afganisztáni és iraki intervenció előtti utolsó év (2001) szintjét.

A jelentést értékelve Sam Perlo-Freeman, a SIPRI elemzője rámutatott: a globális katonai kiadások terén „új egyensúly van kialakulóban: csökken a gazdag Nyugat súlya, miközben növekszik a fejlődő térségeké". Mindazonáltal a katonai kiadások terén továbbra is az Egyesült Államoké és szövetségeseié a vezető szerep – tette hozzá.