Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Damaszkusz agressziónak tartaná a török beavatkozást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 5. 11:59

A damaszkuszi rezsim agressziónak tartaná, ha a török hadsereg katonai akciót hajtana végre Szíria területén – közölte a szíriai külügyminisztérium október 3-án, pénteken, egy nappal azután, hogy a török parlament felhatalmazást adott a fegyveres erők külföldi bevetésére az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szervezet ellen.

„A török kormány deklarált politikája igazi agressziót jelent egy ENSZ-tagállam ellen (…), és egyértelműen megsérti a nemzetállamok szuverenitásának tiszteletben tartását és a belügyeikbe való beavatkozás tilalmát előíró ENSZ-alapokmányt" – írta a minisztérium egy, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak megküldött levélben, amelyet a szíriai állami tévé ismertetett.

A levél egyúttal arra szólította fel a nemzetközi közösséget és az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy „vessenek véget a török vezetők kalandjainak", és azzal vádolta Ankarát, hogy veszélyt jelent a világbékére.

A török parlament csütörtökön adott felhatalmazást a kormánynak, hogy katonai alakulatokat küldjön Szíriába és Irakba terrorszervezetek, köztük az IÁ elleni harcra.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök ezt követően azt mondta, országa mindenáron megakadályozza, hogy az Iszlám Állam kezére kerüljön a török határ közelében fekvő, jobbára kurdok lakta szíriai Kobani (más néven Ain-el-Arab) város.

A dzsihadisták vészesen fenyegetik Kobanit, már csak néhány kilométerre vannak a központjától, és az elmúlt napokban hatalmukba kerítettek a város környékén mintegy háromszáz falut. A térségből több mint 150 ezer szíriai kurd menekült Törökországba.

Csütörtökön és pénteken az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok harci gépei hat légi támadást hajtottak végre Szíria területén az IÁ állásai ellen – közölte az amerikai hadsereg közel-keleti parancsnoksága.

A támadások során a szélsőségesek két harckocsiját, egy ellenőrzőpontját, egy kiképzőközpontját, valamint két olajfinomítóját semmisítették meg. Ez utóbbi különösen érzékeny csapás az IÁ számára, miután a szervezet elsősorban az általa uralt területeken kitermelt kőolaj illegális értékesítésével finanszírozza magát.

Irakban ezzel párhuzamosan három légicsapást hajtottak végre az amerikai erők a dzsihadista csoport ellen.