Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Damaszkusz bepanaszolta az ENSZ BT-nél Törökországot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 8. 17:03

A szíriai kormány panaszt tett március 7-én, csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsánál Törökország ellen, arra hivatkozva, hogy Ankara beavatkozik Szíria belügyeibe, és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolódó csoportokat támogat.

A hivatalos szíriai hírügynökség jelentése szerint a szíriai külügyminisztérium kérte a Biztonsági Tanácsot, hogy kötelezettségeinek eleget téve ítélje el Törökországot, mivel „a török kormány terrorista csoportokat fogad be, finanszíroz és fegyverekkel lát el". A hivatalos panaszt eljuttatták Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak is.

Damaszkuszban a napokban török parlamenti képviselők jártak – írta a Hürriyet című török lap – és arról tájékoztatták Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, hogy „a török nép elutasítja a beavatkozást Szíria belső ügyeibe, és jószomszédsági kapcsolatokat szeretne". A képviselők a modern Törökországot létrehozó Kemal Atatürk elnök alapította Köztársasági Néppárt tagjai. A párt jelenleg ellenzékben van.

Aszad közölte, hogy tudja: „különbséget kell tenni a Szíria stabilitását támogató török nép és az ankarai kormány álláspontja között".