Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Damaszkusz tagadja, hogy kazettás bombát vetett volna be

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 17. 8:40

A szíriai hadsereg október 15-én, hétfőn tagadta, hogy kazettás vagy más néven fürtös bombákat vetett volna be a lázadók ellen, mint ahogyan azt a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet állította.

A SANA hivatalos hírügynökség által közzétett közleményben a hadsereg főparancsnoksága közölte, hogy nem is rendelkeznek ilyen fegyverekkel. A közlemény szerint az ilyen információk közzététele „a Szíria elleni dezinformációs kampány része".

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet úgy tudja, hogy a kormányerők a múlt héten repülőgépekről és helikopterekről orosz gyártmányú kazettás bombákat dobtak le lakott területekre. A célpontok Maarrat-en-Numán, Tamanea, Taftánáz és al-Tah települések voltak, de bevetették azokat másutt, Homsz, Aleppó és Latakia tartományban, valamint a főváros, Damaszkusz közelében is a HRW-jelentés szerint.

A HRW már júliusban is vádolta azzal a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőket, hogy szovjet gyártmányú kazettás bombákat vetnek be a lázadók ellen a közép-szíriai Hama tartományban.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a HWR jelentésére vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, hogy ezeket az információkat nem erősítették meg. Egyben azt sugallta, hogy ha a hír igaz, akkor a kazettás bombák a Varsói Szerződés egykori országaiból származhatnak. „A térség tele van fegyverekkel. Nagy mennyiségben szállítanak fegyvert Szíriába és a térség más államaiba" – mondta Lavrov vasárnap orosz újságíróknak Luxemburgban. A miniszter szerint nagyon nehéz megállapítani, ki szállít a térségbe lőszert és más fegyvereket.

Lavrov közölte, hogy az egykori szovjet tömbhöz tartozó egyes kelet-európai államok külön engedély nélkül gyártottak szovjet prototípuson alapuló fegyvereket.

A HRW jelentése szerint nem tudni, honnan kapta Szíria az említett fegyvereket.

A kazettás bomba olyan légibomba, amely nagy számban kisebb robbanótöltetet tartalmaz, és a hordozó repülőeszközről való leoldás után – még a levegőben – ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja. A kazettás bombák rendkívül veszélyesek a civil lakosságra, még a háborús konfliktusok után is.

Szíria nem ratifikálta az e fegyverek használatának, gyártásának, tárolásának és átadásának teljes tilalmáról szóló egyezményt, amelyet 2008. május 30-án fogadott el 107 állam Dublinban.