Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Korea a kínai légvédelmi övezet módosítását kérte Pekingtől

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 28. 21:47

Dél-Korea ismét tiltakozott a Kína által a hét végén kijelölt légvédelmi azonosító övezet ellen, és a módosítását kérte a két ország évenként megrendezett, magas szintű védelmi találkozóján november 28-án, csütörtökön.

„A kormányunkkal való előzetes egyeztetés nélkül nem tudjuk elismerni a légvédelmi azonosító övezetet, amelyet Kína egyoldalúan jelölt ki. (Az övezetet) úgy kell módosítani, hogy az ne sértse nemzeti érdekeinket" – jelentette ki egy magas rangú dél-koreai katonatiszt a Yonhap hírügynökségnek nyilatkozva.

Kína szombaton jelölte ki a Kelet-kínai-tenger felett légvédelmi azonosító övezetét, amely kiterjed a Dél-Korea és Japán által magának követelt területekre is, és átfedésben van mindkét ország saját légvédelmi zónájával.

Szöul korábban már tiltakozott a lépés miatt, Tokió és Washington pedig közölte, hogy nem ismeri el az övezetet, és nem tartja be a Kína által a zónára vonatkozóan bevezetett szabályokat. Az Egyesült Államok úgy demonstrált ellene, hogy két B-52-es bombázót küldött a térségbe.

Kim Kvan Dzsin dél-koreai védelmi miniszter bejelentette: Szöul fontolóra vette, hogy délnyugati irányban (azaz Kína felé) kiterjeszti saját légvédelmi övezetét, mert az jelenleg nem terjed ki egy víz alatti sziklára, amelyen óceánkutató állomást üzemeltet. Habár maga a szikla nem minősül szárazföldnek, a hovatartozása vita tárgyát képezi Kína és Dél-Korea között.

A csütörtökön kezdődött találkozón a területi kérdések mellett egy katonai forródrót létesítéséről is tárgyal Bak Szong Dzsu dél-koreai védelmiminiszter-helyettes és Vang Kuang-csong, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg helyettes vezérkari főnöke.