Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Korea és az USA megkezdte éves közös hadgyakorlatát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 2. 12:15

Az Észak-Korea februári kísérleti atomrobbantása okozta feszültségek közepette kezdte meg több mint 200 ezer katona részvételével zajló éves közös hadgyakorlatát Dél-Korea és az Egyesült Államok március 1-én, pénteken.

A Foal Eagle elnevezésű két hónapig tartó hadművelet nem sokkal azután kezdődött, hogy Phenjan „megsemmisítéssel" és „atomháborúval" fenyegette meg Washingtont a kéthónapos gyakorlat megrendezésének esetére. Eközben az Egyesült Államok Japánnal karöltve újabb ENSZ-szankciókat akar kezdeményezni a kommunista országgal szemben annak február 12-i, harmadik kísérleti atomrobbantása miatt.

Mintegy tízezer amerikai és 200 ezer dél-koreai katona vesz részt a műveletben, amelynek során egy amerikai repülőgép-hordozót, F-22-es lopakodó vadászgépeket és B-52-es bombázókat is bevetnek – jelentette a Yonhap hírügynökség.

Az április 30-ig tartó gyakorlaton többek között partraszállási műveleteket végeznek, valamint egy olyan válsághelyzetre való reagálásra készülnek fel a két ország katonái, amely a Koreai-félszigeten bekövetkezne be.

Ezzel párhuzamosan, március közepén a két ország 13 500 katonája egy másik, számítógép által szimulált hadgyakorlatot folytat majd le.

Szöul és a Dél-Koreában 28 ezer katonát állomásoztató Washington szerint az éves hadgyakorlat védelmi célokat szolgál, a fenyegetőző retorikát folytató Phenjan ugyanakkor felkészülést lát benne Észak-Korea megtámadására és az ottani kommunista rezsim megdöntésére.