Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Korea kiterjesztette légvédelmi övezetét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 9. 20:04

Kiterjesztette légvédelmi övezetét Dél-Korea – közölte december 8-án, vasárnap a szöuli kormány. Hírügynökségi értesülések szerint az övezet részben átfedi a Kína által korábban bevezetett légvédelmi azonosító övezetet, amelynek kijelölése regionális feszültséget keltett.

A dél-koreai védelmi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy a most létrehozott övezet részét képezi az országtól délre fekvő két sziget, valamint egy víz alatti szikla. Ezekre a területekre Kína is igényt tart.

A beszámoló szerint Szöul teljes mértékben megmagyarázta álláspontját a döntésben érintett országoknak. Szerinte a lépés nem sérti a szomszédos országok szuverenitását.

Kína november végén jelölte ki a Kelet-kínai-tenger felett légvédelmi azonosító övezetét, amely kiterjed a Dél-Korea és Japán által magának követelt területekre is, és átfedésben van mindkét ország saját légvédelmi zónájával.

Szöul korábban már tiltakozott a lépés miatt, Tokió és Washington pedig közölte, hogy nem ismeri el az övezetet, és nem tartja be a Kína által a zónára vonatkozóan bevezetett szabályokat. Az Egyesült Államok úgy demonstrált a döntést ellen, hogy két B-52-es bombázót küldött a térségbe.