Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Korea tengeri hadgyakorlattal emlékezik az elsüllyesztett cirkálóra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 26. 8:36

Hadgyakorlatot tartott a dél-koreai haditengerészet március 25-én hétfőn, a Cshonan cirkáló elsüllyesztésének harmadik évfordulójának előestéjén. A Dél-Korea nyugati partjainál, a Sárga-tengeren rendezett flottagyakorlatokon naszádok és rakétákkal felszerelt járőrhajók vettek részt.

Három évvel ezelőtt, 2010. március 26-án egy robbanás következtében kettétörött és elsüllyedt a dél-koreai hadiflotta Cshonan nevű cirkálója, 46 tengerész veszett a tengerbe. Halálukért Szöul Észak-Koreát tette felelőssé, azt állítva, hogy a Cshonan katasztrófáját egy északi torpedótámadás okozta. Phenjánban ezt határozottan cáfolták. Az incidens tovább mélyítette a jogilag még mindig hadban álló két Korea közötti ellentéteket.

A hadgyakorlat előtt a dél-koreai haditengerészet parancsnoka felkereste a Cshonan cirkálón szolgáló matrózok sírkertjét. Csoj Jun Hi tábornok azt hangoztatta, hogy újabb provokációk esetén a dél-koreai hadseregnek kemény válaszcsapást kell mérnie az ellenségre, amíg az meg nem hátrál.

A hétfői hadgyakorlattól külön zajlik Dél-Korea és az Egyesült Államok közös hadgyakorlata Dél-Korea déli és keleti partjainál. A Foal Eagle fedőnevű manőver március elején kezdődött, s április végéig tart.