Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Szudán: visszafoglalta a felkelőktől Bentiu városát a hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 11. 19:22

Heves harcok árán visszafoglalta a dél-szudáni hadsereg a felkelőktől a stratégiailag fontos Bentiu városát, amely az olajban gazdag Unity szövetségi állam székhelye – közölte január 10-én, pénteken Salva Kiir államfő hivatala.

„Aki Bentiut ellenőrzi, egyben Unity állam összes olajmezőjét is ellenőrzi" – közölte a hadsereg szóvivője a város visszaszerzését követően. Unity állam mélye mintegy 150 millió hordónyi kőolajkészletet rejt, és onnan indul a legfontosabb szudáni olajvezeték is.

Bentiu, valamint a szintén fontos olajlelőhelyekkel rendelkező Jonglei szövetségi állam fővárosa, Bor december közepén jutott a felkelők kezére, miután néhány nappal korábban összecsapások alakultak ki a dinka etnikumú elnök erői és a nyáron menesztett nuer etnikumú volt alelnökhöz, Riek Macharhoz hű csapatok között.

A december 15-én indult vérontásban óvatos becslések szerint is ezrek vesztették életüket, az ENSZ pedig arról számolt be, hogy legalább 200 ezer embert vált földönfutóvá az erőszak miatt.

A harcok továbbra sem értek véget, Bor környékén pénteken is összecsapások folytak, miközben a két fél képviselői Etiópiában folytatnak – nehezen alakuló – tárgyalásokat a tűzszünetről.

A felkelők elleni harcban egyes források szerint 1500 ugandai katona is részt vesz, és Bor városának ostroma során állítólag az ugandai légierőt is bevetették, bár ezt az ország hivatalosan tagadta.

Ezzel párhuzamosan az ENSZ mind a hadsereget, mind a felkelőket azzal vádolta meg, hogy akadályozzák a szervezet dél-szudáni missziójának munkáját és ezáltal a humanitárius válság megoldását.

A világszervezet szerint a fegyveresek Bentiu és Bor városában kirabolták a segélyeket tároló raktárakat és segélyszervezeti járműveket foglaltak le.