Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Donyecki miniszterelnök: három-négyezer orosz önkéntes harcol a szakadárok oldalán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 28. 21:38

Mintegy három-négyezer oroszországi önkéntes harcol a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadár fegyveresek oldalán – ismerte el augusztus 28-án, csütörtökön az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) miniszterelnöke.

„Sokan közülük elutaztak, de többségük maradt" – mondta Olekszandr Zaharcsenko a Rosszija 24 tévé által sugárzott nyilatkozatában.

Zaharcsenko szerint manapság nagyon sokszor felteszik azt a kérdést, hogyan lehetséges, hogy a szétforgácsolt félpartizán osztagokból álló szakadárhadsereg erős katonai szervezetté vált, amely nemcsak szembeszállni képes az ukrán katonákkal, hanem le is győzi őket a harctéren?

„Kijevben és a Nyugaton orosz katonai behatolásról beszélnek, hogy valamiképpen igazolják a tömeges veszteségeket, amelyeket már egy hónapja elszenved az ukrán hadsereg. Mi sosem rejtettük véka alá, hogy sok orosz van köztünk, akik segítsége nélkül nagyon nehéz lenne, nehezebb lenne harcolni" – mondta Zaharcsenko.

A szakadár vezető szerint az orosz önkéntesek között sok egykori hivatásos katona van. „Harcolnak köztünk most szolgáló katonák is, akik szabadságuk idején jöttek hozzánk… Ez csak az oroszokra jellemző" – mondta Zaharcsenko, aki szerint az orosz önkéntesek között sajnos vannak halottak is.