Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Drón végzett egy pakisztáni terroristavezérrel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. július 25. 12:05

Dróncsapás végzett egy pakisztáni terrorista vezetővel – jelentette július 24-én, vasárnap a dél-ázsiai ország sajtója.

Mangal Bagh a Hajber-hágó vidékén működő Laskar-e-Iszlam nevű terroristacsoport vezetője volt. Fegyveresei a pakisztáni hadsereg és törzsi ellenfelei ellen intéztek támadásokat. A kormány 20 millió rúpia vérdíjat tűzött ki a fejére. A biztonsági erők elől Afganisztánba menekült, és ott, a határ térségében érte a dróntámadás július 22-én. Szervezete egyelőre nem ismerte el halálát.

Sajtójelentések szerint az előző héten egy másik terroristavezérrel, Kalifa Umar Manszúrral sikerült leszámolni ugyancsak drónok használatával. Manszúr tervelte ki azt a pakisztáni katonai iskola elleni merényletet, amelyben 2014 decemberében mintegy 130 kadét és 20 másik ember vesztette életét.

A pakisztáni vezetés bosszút fogadott, és kilátásba helyezte a pakisztáni iszlám szélsőségesek „teljes felszámolását". Az Afganisztánban menedéket kereső pakisztáni terroristák megsemmisítéséhez az Egyesült Államok segítségét kérte. Barack Obama amerikai elnök júniusban kiterjesztette a légierő hatáskörét a szélsőségesek elleni harcban.