Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Duzzasztógátat foglaltak el a szír felkelők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 26. 20:26

A szíriai felkelők november 26-ára, hétfőre virradóra elfoglaltak egy stratégiai jelentőségű duzzasztóművet az Eufrátesz folyón, az ország északi részén – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A felkelők több napig tartó harcok és ostrom árán vonták ellenőrzésük alá a Tisrin duzzasztógátat, pedig közben a hadsereg légiereje bombázásokkal próbálta megtörni erejüket – tette hozzá a londoni székhelyű OSDH.

Feltettek az internetre egy videofelvételt, amelyen több tucatnyi gyakorlóruhás felkelő gyalogol éjszaka a gáton, miközben egyikük azt mondja a kamerába, hogy „a Tisrin-gát a Szabad Szíriai Hadsereg ellenőrzése alatt áll".

Egy másik, nappali felvételen a felkelők egy vezérlőteremben állnak, amelyről az operatőr közli, hogy a duzzasztóműé.

A felkelők már korábban is ellenőrzésük alatt tartották az északi Rakka tartományba vezető egyik főutat. A duzzasztómű elfoglalásával a birtokukba került egy 70 kilométer hosszú övezet Rakka és a szomszédos Aleppó tartomány között, de ettől még nincsenek kevésbé kitéve a légitámadásoknak.

A Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereg hétfőn is folytatta támadásait Damaszkusz környékén, és Irbin peremkerületben meghalt egy család két gyereke – közölte az OSDH. Szintén a londoni központú szervezet számolt be arról, hogy harcok törtek ki a hadsereg és a felkelők között délen, a Golán-fennsík tűzszüneti vonala mentén.

Vasárnap este a Golán egy részét megszállva tartó izraeli alakulatok felé lőttek Szíria felől, de a lövedék nem okozott semmilyen kárt az izraeli hadsereg közlése szerint. Az utóbbi hetekben – négy évtizednyi szünet után – a fennsíkon ismét volt tűzpárbaj a szíriai és az izraeli hadsereg között.