Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

EBESZ: a tűzszüneti megállapodás ellenére vannak még összecsapások

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 24. 23:57

Bár a tűzszüneti megállapodásnak köszönhetően jelentősen csökkentek a harcok Kelet-Ukrajnában, még előfordulnak fegyveres összecsapások – közölte Lambero Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára Bécsben.

Az EBESZ megfigyelői a Ukrajna Debalceve városa és a donyecki repülőtér környékén a tűzszünet többszöri megsértéséről számoltak be – mondta Zannier. A stratégiailag fontos Debalcevét a szakadárok a tűszüneti megállapodás aláírása után foglalták el, a repülőteret pedig még ez év januárjában vonták az ellenőrzésük alá.

Zannier szerint a politikai vezetőkön múlik, hogy sikerül-e beszüntetni a tűzszünet ellenére is előforduló fegyveres harcokat, hogy a megállapodásnak megfelelően szabadon engedjék az összes foglyot, valamint visszavonják a nehézfegyvereket 25-70 kilométerre a frontvonal mögé egy ütközőzóna létrehozása végett. Hozzátette, az EBESZ megfigyelőinek mindkét oldalon jelen kell lenniük ahhoz, hogy biztosak lehessenek a nehézfegyverek visszavonásában. A főtitkár megjegyezte, hogy a február 12-én aláírt második minszki megegyezés a legjobb esély a konfliktus rendezésére.

Zannier reményét fejezte ki, hogy 350 megfigyelőt küldhet Kelet-Ukrajnába és arról tájékoztatott, hogy az EBESZ fontolóra vette megfigyelői számának további 100-150 fővel való növelését, valamint a megfigyelést segítő eszközök kibővítését korszerűbb technológiával, hogy drónok, műholdak és radarrendszerek is segítsék munkájukat.

Az ENSZ humanitárius koordinációs irodája február 24-én, kedden közölte, hogy legalább 5793 ember – köztük 63 gyermek – vesztette életét, és további 14 595 – köztük 169 gyermek – sérült meg a kelet-ukrajnai katonai tevékenységek következtében. A harcok áldozatainak száma 101-gyel nőtt a múlt hét szerdán az ENSZ által közzétett számokhoz képest. A statisztika a harcoló felek hivatalos adatai alapján készült és a lelőtt malajziai utasszállító áldozatait is magába foglalja. „Ezért a halottak tényleges száma lényegesen nagyobb lehet" az ENSZ megítélése szerint.