Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eddig ismeretlen, hangzatos nevű terrorcsoport csapott le

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. május 10. 21:38

Egy eddig ismeretlen felkelőcsoport támadt a Chevron amerikai energiaipari vállalat olajvezetékeire az afrikai kontinens legnagyobb olajtermelő országának számító Nigériában – közölte május 9-én, hétfőn a nigériai kormány, amely harcot hirdetett a terroristák ellen a Niger folyó deltájában.

A Niger Delta Avengers (a Niger-delta bosszúállói) nevű, csupán néhány hónapja tevékenykedő terrorszervezet vállalta magára a múlt héten elkövetett támadást, és azt állítja, a Chevronra és a Royal Dutch Shell olajipari óriáscégre mért csapások csak a hadjáratuk kezdetét jelzik.

Előző nap a Chevron a dpa német hírügynökségnek megerősítette, hogy a múlt héten elvágták a Warriban és Kadunában található két olajfinomítójuk közötti legfontosabb összeköttetést.

A terrorcsoport szerint múlt szerdai és csütörtöki támadásaikkal teljesen megbénították az olajcég tevékenységét a Niger-deltában.

Mudoch Agbinibo, a szélsőségesek szószólója közölte, a nigériai fővárost, Abuját és az afrikai ország legjelentősebb gazdasági központját, Lagost energiával ellátó gázvezetékek megrongálásával hamarosan mindkét városban teljes sötétség fog uralkodni.

Rabe Abubakar, a védelmi tárca szóvivője azt mondta, a fegyveres csoport gazdasági terrort folytat. A fegyveresek azt követelik, hogy a helyi lakosság is részesedhessen a kőolajkitermelés jelentette nyereségből, és önrendelkezéssel választhassák ki a régió vezetését.

Nigériában az állami bevételek hetven százaléka a kőolaj- és földgázkitermelésből származik. A Chevron becslései szerint a vállalat múlt csütörtöktől vasárnapig 105 ezer hordónyi nyersolaj (több mint 16 millió liternyi olaj) veszett kárba.