Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy orosz honvédelmi csoport autósai is átvonulnának Lengyelországon a második világháborús győzelem emlékére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 15. 12:31

A második világháborúban aratott győzelem emlékére Moszkvától a németországi Torgauig vonulnának át autóikkal egy orosz önkéntes honvédelmi egyesület tagjai az orosz elnököt támogató, Éjszakai farkasok nevű motoros klub tagjaihoz hasonlóan – közölte a lengyel közszolgálati rádió április 14-én, kedden a szerkesztőséghez eljuttatott közleményre hivatkozva.

Az autósok átvonulását A dicsőség útjai elnevezéssel szervezné A Hadsereget, Légierőt és Tengeri flottát Támogató Önkéntes Szervezet (DOSZAAF), amelyet még a Szovjetunió idején alapítottak „a lakosság hazafias és honvédelmi nevelésének" céljából.

Az autósok a közlemény szerint április 18-án indulnak Moszkvából, kéthetes átutazásuk során Fehéroroszország és Lengyelország fővárosaiban állnak meg. Útjukat a németországi Torgauban fejezik be, ahol 1945. április 25-én az amerikai és a vörös hadsereg találkozott.

Lengyelországban az elmúlt napokban több kommentátor ellenkezését váltotta ki a mintegy ötezer tagot számláló Éjszakai farkasok motoros klub múlt héten kilátásba helyezett útja. A Putyint támogató orosz motorosok április végén vonulnának Moszkvából a Minszk-Breszt-Wroclaw-Brno-Pozsony-Bécs-München-Prága-Torgau-Karlshorst útvonalon egészen Berlinig.

A lengyel sajtóban többen aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az átvonulás politikai provokációkra ad alkalmat. Pawel Kowal volt külügyminiszter-helyettes, kelet-európai szakértő úgy vélte a TVN24 lengyel hírtelevízió egyik műsorában: a lengyel hatóságoknak nem lenne szabad beengedniük az orosz motorosokat.
Más véleménnyel vannak az egyik legismertebb lengyel motoros klub, a Rajd Katynski (Katyni Vonulás) képviselői, akik rendszeres útjaik során tisztelegnek a nyugat-oroszországi Katynban meggyilkolt lengyel tisztek sírjainál.

Leszek Rysak, a klub titkára kedden a TV Republika hírtelevízióban az orosz motorosok részéről tapasztalt szolidaritásra és a két nemzet történelmi tapasztalatára rámutatva elmondta, az orosz kezdeményezés „hazafias jellegű", ezért nem kellene ezt akadályozni.
A lengyel külügyi tárca megállapításai szerint az Éjszakai farkasok nem lengyel, hanem valamelyik más, a schengeni övezetbe tartozó állam vízumaival lépnék át a lengyel határt. Rafal Trzaskowski külügyminiszter-helyettes annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a lengyel határőrség és rendőrség „megfelelő döntéseket hoz" majd ez ügyben.