Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy szíriai gyilkosság miatt huszonnyolc évre ítéltek egy dzsihadistát Belgiumban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. február 14. 15:56

Egy Szíriában elkövetett gyilkosság miatt huszonnyolc év börtönbüntetésre ítéltek egy dzsihadistát Belgiumban. Sajtóhírek szerint ez az első alkalom, hogy visszatérése után Belgiumban olyan bűncselekményért ítélnek el egy „külföldi harcost”, amelyet a hazájától távol követett el követett el.

Az antwerpeni bíróság hétfő délelőtt meghozott ítéletében bűnösnek találta a 24 éves Hakim Elouassakit, aki azzal dicsekedett el telefonon barátnőjének 2013-ban, hogy megölt egy elrabolt síita férfit Szíriában, miután a fogoly családja nem tudta kifizetni a teljes váltságdíjat. A Sharia4Belgium nevű terroristacsoport tagjaként számon tartott fiatalember nem sejtette, hogy telefonhívását lehallgatják, és annak segítségével több társának kilétére és más bűncselekményekre is fény derült.

Elouassaki ügyvédje a védencének felmentését kérte, mondván, hogy nincsen semmi bizonyíték a gyilkosságra, a bíróság azonban nem fogadta el az érvelését és huszonnyolc év börtönbüntetéssel sújtotta a férfit – tudatta a La Libre Belgique című belga napilap.

Hakim Elouassaki azért tért vissza Belgiumba, hogy súlyos, gránátrepeszek ejtette sebeit gyógyíttassa. Hazatérésekor állítólag elismerte a gyilkosságot, később azonban visszavonta vallomását.

Elegendő bizonyíték hiányában viszont az ügy öt másik vádlottját – Houssien Elouassakit, Tarik Taketloune-t, Nabil Azahafot, Zakaria Asbait és Magomed Saralapovot – távollétükben felmentették, őket emberrablással, fogva tartással és gyilkosságokkal vádolták.

A tárgyaláson az ügyészség bemutatta azt a Belgiumban nagy port vert videofelvételt, amelyen állítólag Houssien Elouassaki látható, amint saját kezűleg lefejez egy férfit Szíriában.

Tavaly március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz „súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, „lehetséges és valószínű" terrortámadás.