Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyelőre nem függesztik fel a francia hadihajók eladását Oroszországnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 8. 18:47

Franciaország az ukrajnai fejlemények ellenére „ezen a ponton” még nem függeszti fel az Oroszországgal két Mistral típusú hadihajó leszállítására között megállapodást – közölte március 6-án, csütörtökön Francois Hollande francia államfő.

„Betartjuk a szerződéseket, amelyeket kötöttünk. Még nem vagyunk azon a ponton (hogy felmondjuk a megállapodást), és el akarjuk kerülni ezt" – mondta Hollande egy brüsszeli sajtótájékoztatón.

Párizs 2011-ben – még Hollande elődje, Nicolas Sarkozy alatt – kötött szerződést Moszkvával a két hadihajó adásvételéről. A több mint egymilliárd dolláros üzlet volt az első olyan megállapodás, amelynek keretein belül egy NATO-ország hajót szállít az orosz hadiflottának. A szerződés ugyanakkor már három évvel ezelőtt is bírálatot váltott ki az Egyesült Államok és a szintén NATO-tag balti államok részéről.

A 199 méter hosszú és 32 méter széles Mistral hadihajók rendkívül jó manőverezési képességgel rendelkeznek, alkalmasak csapatoknak a hadszíntérre szállítására, helikopterek vagy harckocsik hordozására, de hadikórház vagy parancsnoki főhadiszállás is berendezhető rajtuk.

Hollande sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy Franciaország a Moszkvával szemben hozott európai uniós lépések ellenére is a párbeszéd fenntartására törekszik Oroszországgal, és tárgyalásos megoldást sürget az ukrán válsággal kapcsolatban.

A francia államfő a hét folyamán még azt mondta, hogy „Oroszország egy veszélyes terjeszkedést kockázatába fogott" a krími félszigeten, és a csütörtökön meghozott EU-s lépéseket illetően úgy fogalmazott, hogy a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolni Moszkvára.