Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyiptom: mintha ismét 2011 januárja lenne

Szöveg: Takács Vivien |  2013. augusztus 22. 10:04

Mahmud Ezzat az új vezetője az egyiptomi Muszlim Testvériség mozgalomnak, Mohamed Murszi tovább marad rács mögött, Hoszni Mubarakot viszont kiengedik a börtönből. Olyan a helyzet, mintha visszatértünk volna 2011 januárjához – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére az aktuális egyiptomi helyzetről Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója.

A biztonságpolitikai szakértő hozzátette, a Muzulmán Testvérek (MT) visszaszorítása már 2012-ben elkezdődött, miután megnyerték a parlamenti és az elnökválasztást is. Ennek fő oka pedig az, hogy amikor 2011-ben beköszöntött az Arab tavasz Egyiptomban, sokan úgy gondolták, hogy csupán Mubarakot kell elzavarni, s az egyiptomi politikai elitet kell kiegészíteni a Muzulmán Testvérekkel, de egyébként minden maradhat a régiben. A Muzulmán Testvérek azonban nem így gondolták: ők nem csupán a „ház" egyik emeletére tartottak igényt, hanem át akarták építeni az egészet. Emiatt indult meg egy nagyon kemény hatalmi harc a Muzulmán Testvérek és a hadsereg között – tette hozzá a szakértő.

1595958672

Tálas Péter elmondta: az egyiptomi hadsereg vezetése a politikai és gazdasági elit szerves része, a hadseregnek az egyiptomi gazdaság 30-40 százalékában van valamilyen érdekeltsége. A szakértő szerint ma mindazok támogatják az egyiptomi hadsereget, akik a 2011-es eseményeket nem arab tavaszaként, hanem muzulmán testvérek tavaszaként értelmezik – vagyis ellene vannak annak a politikai rendszernek, amit a Muzulmán Testvérek be akartak vezetni a
közel-kelet legnagyobb arab államában. A szakértő ehhez hozzátette: jól jelzi a Muzulmán Testvérek ellenfeleinek eltökéltségét az a rijádi bejelentés, amely szerint amennyiben az Egyesült Államok megvonja Egyiptomtól az évi 1,5 milliárd dollárnyi katonai segélyt, azt Szaúd-Arábia kész pótolni Kairónak.

A Muzulmán Testvérek vezetőjét, Mohamed Badiét augusztus 20-án, kedd virradóra a kairói lakásában tartóztatták le nem messze a Rabaa el-Adavíja tértől, ahol múlt szerdán biztonságiak a megbuktatott Mohamed Murszi elnök és a Muzulmán Testvériség több mint 280 hívét ölték meg. A 69 éves orvos Mahmud Ezzatot, aki eddig Badié helyettese volt többször bebörtönözték a hetvenes években. Hétfőn tizenöt nappal meghosszabbította a hivatalából eltávolított Mohamed Murszi volt államfő fogva tartását az egyiptomi ügyészség az általa elkövetett állítólagos „erőszakos cselekményekkel" kapcsolatban. Előtte csütörtökön harminc nappal hosszabbították meg a büntetését.
Mohamed Murszi bebörtönzése, Mohamed Badié, a Muzulmán Testvérek vezetőjének letartóztatása, a mozgalom betiltása, illetve Hoszni Mubarak börtönből való kiengedése után ma látszólag ott tartunk, mint 2011 februárjában – mondta Tálas Péter.

1595958672