Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyiptomi fordulat – Az EU nem támogatja a katonai beavatkozást a politikába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 5. 17:01

Az Európai Unió nem támogatja a katonai beavatkozást a politikába, és a korábbi nyilatkozattal összhangban nyugalomra, párbeszédre és a demokratikus folyamathoz való visszatérésre szólít fel Egyiptomban – hangoztatta az Európai Bizottság szokásos, déli sajtótájékoztatóján Michael Mann, az EU külügyi főképviselőjének szóvivője július 4-én, csütörtökön Brüsszelben.

Mann mindezt azután jelentette ki, hogy több újságíró is azt firtatta: miért nem mondja ki az EU, hogy Mohamed Murszit, Egyiptom demokratikusan megválasztott elnökét katonai puccsal, államcsínnyel távolították el a hatalomból.

A szóvivő világossá tette, hogy az EU célja az erőszak elkerülése, hogy a felek párbeszéd útján oldják meg a helyzetet, és minél előbb visszatérjenek a demokratikus folyamathoz. A szóvivő ugyanakkor nem mulasztotta el megemlíteni, hogy mivel a helyzet folyamatosan változik, az EU „nyitva tartja szemét" és figyelemmel kíséri az eseményeket. “

Aki akar, az belebonyolódhat a definíciókba, (hogy mi minősül államcsínynek), de a mi üzenetünk világos és változatlan: a legfontosabb, hogy átfogó folyamat induljon Egyiptomban. Mi azt szeretnénk, hogy Egyiptomban egy mindenki számára nyitott, inkluzív, teljesen demokratikus folyamat induljon be. Ennél többet nem mondhatok" – fogalmazott Catherine Ashton szóvivője.