Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egymillió ember kelhet útra Líbiából az olasz partok felé

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. április 14. 22:59

Líbiában egymillió potenciális migráns van, közöttük a biztonságot veszélyeztető terrorista sejtek- jelentette ki Paolo Serra olasz tábornok, Martin Koblernek, az ENSZ líbiai különmegbízottjának katonai tanácsadója április 13-án, szerdán az olasz parlamentben tartott meghallgatásán.

Paolo Serra a római parlament Schengen-bizottságának számolt be a líbiai politikai és migrációs helyzetről. Elmondta, hogy egymillió „potenciális" migráns áll útra készen Líbia partjain, elsősorban a Zuwara, Sabratha és Zliten közötti szakaszon, ahonnan az emberekkel megtömött csónakok indulnak. Arra figyelmeztetett, hogy a migráció „a biztonságot fenyegeti a bevándorlók között megbújó terrorista sejtek miatt".

„Ha nem történik változás Líbiában, év végéig 250 ezer ember érkezhet Itáliába" – jelentette ki a tábornok.
A katonai szakértő szerint a hatalmas embertömeget kizárólag az észak-afrikai ország gazdasági, mezőgazdasági és ipari szerkezetének újjáépítésével lehet rávenni maradásra. Hangsúlyozta, hogy 2016 első negyedévében ugrásszerűen megemelkedett a líbiai partokról indulók száma és „ellenőrzés és gazdasági lépések nélkül a migráció csak növekedni fog".

Elmagyarázta, hogy korábban a többi afrikai államból Líbiába érkező migránsok jelentős része fizikai munkásként munkát is talált az országban, mivel a líbiaiak többsége közalkalmazottként dolgozott vagy a kőolaj-kitermelésből élt meg.
A líbiai kőolajtermelés azonban a korábbi 1,8 millió hordóról évi 300 ezerre esett vissza, a líbiaiak elveszítették munkájukat, „jelenleg az országban humanitárius vészhelyzet uralkodik, nehéz az Afrika középső térségéből érkező mozgást ellenőrizni. Kormány nélkül lehetetlenség tiszteletben tartatni a törvényeket, az emberi jogokat és a határok ellenőrzését".

Hangsúlyozta, hogy a líbiai egységkormány munkájának beindításával a kivándorlás is csökkenhet.
Az olasz tábornok „borzalmasnak" nevezte a líbiai migránstáborokban levők helyzetét, amelyeket „emberi raktárakhoz" hasonlított, hangsúlyozva, hogy a fekete bőrszínűekkel szemben nagyon súlyos a rasszizmus. Az emberkereskedők hajóin is a világosabb bőrű, arab migránsok sokkal jobb bánásmódban részesülnek mint a feketék.
Hozzátette, az emberkereskedelmet több országban egyszerre működő bűnszervezet működteti, amely nem függ a térségben egyébként fokozatosan erősödő Iszlám Államtól (IÁ).

Paolo Serra beszámolója szerint Líbiában az IÁ 3 ezer fegyverese szolgál, főleg Sirt városának térségében.