Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parancsnoki elismerés a katonai megfigyelőknek

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. április 15. 7:06

2015. október 22-én, a MINUSCA 107-es megfigyelőőrsének tagjai találkozót szerveztek egy anti-Balaka milíciához tartozó területi vezetővel, aki ENSZ-konvojok elleni fegyveres támadásokért, illegális ellenőrzőpontok felállításáért és több emberrablásért volt felelős, köztük hét MINUSCA békefenntartóéért, akiket lefegyvereztek, majd szabadon engedtek. Egyetlen találkozó eredményeként az őrs megfigyelői visszaszerezték az elkobzott fegyvereket és ENSZ-jelképeket. Ezzel sikerült véget vetni a további támadásoknak és megelőzni egy bonyolult katonai beavatkozást. Az őrs tagjai − köztük Brunner Tamás százados − a béke érdekében tett szolgálatukért parancsnoki elismerésben részesültek.

A MINUSCA (Mission Multidimensionnelle Intégrée des Nations Unies pour la Stabilisation en Centrafrique) az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) egyik legfiatalabb, 2014 szeptemberében indított békekikényszerítő művelete a Közép-afrikai Köztársaságban. A misszió megfékezte a keresztény anti-Balaka milíciák és a muzulmán lázadó Séléka szövetség közötti konfliktus miatt elindult népirtást, és támogatást nyújtott az új demokratikus választások levezetéséhez. A misszió előtt a menekültek összlétszáma megközelítette az egymillió főt, ami több, mint a lakosság ötöde. Magyarország 2015 márciusától négy fővel járul hozzá a misszióhoz.

1596011785

2015. szeptember 26-án Banguiban, az ország fővárosában egy muzulmán férfi holttestét találták egy mecset előtt. A holttest ismét felszínre hozta az anti-Balaka és az ex-Séléka közötti feszültséget, a harcok egyetlen nap alatt országszerte fellángoltak, és a következő hónapokra mindennapossá váltak az utcai erőszakos cselekmények, illetve az ENSZ által kísért kereskedelmi konvojok elleni fegyveres támadások.

Ebben a környezetben tűnt fel egy aktív anti-Balaka fegyveres csoport, a Boaliban települt MINUSCA misszió egyik megfigyelőőrsének (team site) környezetében. Emberrablásokat hajtottak végre, rendszeresen rajtaütöttek az ENSZ-konvojokon, a környék lakosságát és vezetőit is félelemben tartották.

1596011785

Október 18-án hét kameruni békefenntartó rendőrt ejtettek foglyul, akiktől elvették fegyvereiket és felszerelésüket, majd másnap, Bangui határában szabadon engedték őket. Az incidens jelentősen rombolta a MINUSCA presztízsét a lakosság körében, és a katonai parancsnokság egy katonai műveletet előkészítését kezdte meg a csoport ellen.

A megfigyelőcsoport tagjai a katonai műveletet megelőzően azonban nagy reményeket fűztek egy találkozó megszervezéséhez, melyhez meg is kapták az engedélyt a parancsnokságtól. A jól sikerült tárgyalás eredményeként az anti-Balaka fegyveres csoport területi vezetője ígéretet tett arra, hogy felhagy a jövőben minden MINUSCA, helyi hatóságok és konvojok elleni támadással, és beleegyezett az elkobzott ENSZ-felszerelések visszaszolgáltatásába. A sikerrel járt találkozó megszervezéséért és végrehajtásáért gratulált többek között maga a MINUSCA misszió vezetője (SRSG) is.

1596011786

A törzsfőnök, a francia Jacques de Lapasse dandártábornok a következőket írta. „Gratulálok a 107-es TS-nak! Ez egy igen szenzitív kérdés volt, amit professzionalizmussal és hatékonyan kezeltek. Telefonon hívtam az SRSG-t, hogy azonnal közölhessem vele a jó hírt, és az ő nevében is ismételten gratulálok önöknek! "

A MINUSCA katonai parancsnoka „a béke megteremtéséért tett szolgálatuk közben tanúsított kivételesen érdemleges magatartásukért és a nehézségek ellenére mutatott bátorságukért" elismerésben részesítette a találkozón részt vevő megfigyelőket, melyet Brunner Tamás százados március 7-én vehetett át a bangladesi S. M. Shafiuddin Ahmed vezérőrnagytól, megbízott parancsnoktól. Megfigyelők még nem kaptak ilyen magas szintű elismerést a MINUSCA-ban.

1596011786

Fotó: MINUSCA misszió