Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megnevezte az Iszlám Állam a terrortámadások főszervezőit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. április 15. 8:09

A Bakraoui fivéreket nevezte meg a párizsi és a brüsszeli merényletek szervezőiként és Najim Laachraouit a pokolgépek készítőjeként az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet az angol nyelven havonta megjelenő propaganda-magazinjában.

A magazin szerint a 27 éves Khalid és a 29 éves Ibrahim el-Bakraoui voltak a felelősek a párizsi és brüsszeli támadások „összes előkészületéért". Khalid el-Bakraoui a brüsszeli metró Maelbeek nevű állomásán robbantotta fel magát, Ibrahim el-Bakraoui és Najim Laachraoui a belga főváros Zaventem repülőterén hajtotta végre öngyilkos merényleteit március 22-én.

Az el-Bakraoui testvérpár lőfegyvereket és robbanószereket szerzett be, lakásokat, úgynevezett menedékházakat bérelt, és megtervezte a merényleteket – írja a szélsőséges magazin, a Dabiq.

A belga ügyészség korábban közölte, hogy a terrorista fivérek által bérelt lakások menedéket nyújtottak a párizsi és a brüsszeli merénylőknek is.

A Dabiq szerint az el-Bakraoui testvérek a fegyházban töltött idejük alatt tették magukévá az Iszlám Állam ügyét. A belga ügyészég korábbi tájékoztatása szerint a terroristák autólopás és bankrablás miatt voltak börtönben.

Az Iszlám Állam propagandamagazinja szerint a két európai fővárosban végrehajtott támadásokhoz Najim Laachraoui, a harmadik brüsszeli robbantó készítette a pokolgépeket. A belga és a francia hatóságok megtalálták Laachraoui DNS-ét a párizsi merénylők robbanómellényein, és gyanújuk szerint köze volt a brüsszeli robbanószerkezetek összeállításához.

A 24 éves, marokkói származású belga állampolgár Laachraoui 2013-ban csatlakozott az IÁ-hoz, és aktívan részt vett a harci cselekményekben egészen addig, amíg meg nem sebesült a lábán. A fiatal férfi ekkor úgy döntött, visszatér Európába, hogy ott hajtson végre támadásokat – írja a Dabiq.

Európába való visszatérése után egy tapasztaltabb dzsihadista, a 40 éves algériai Mohamed Belkaid segítette – írja a dzsihadista magazin.

Belga és francia nyomozók szerint az Iszlám Állam európai sejtjeinek Belkaid volt a feje, a párizsi terrorcsoportokat Najim Laachraouival telefonon keresztül irányította.

Belkaid egy házkutatásnak induló rendőrségi akció során halt meg március 15-én Brüsszel Forest kerületében. Az algériai tüzet nyitott a rendőrökre, ami a hatóságok szerint lehetővé tette két másik gyanúsítottnak, hogy elmeneküljön.

A víz és áram nélküli lakásban több gépkarabélyt, nagy mennyiségű lőszert, az Iszlám Állam propagandaanyagait és Salah Abdeslamnak, a francia és a belga hatóságok szerint a párizsi merényletek egyik kitervelőjének az ujjlenyomatait találták meg a rendőrök.

A támadók a tavaly novemberi párizsi merényletekben 130, míg a brüsszeli robbantásokban 32 embert öltek meg az Iszlám Állam nevében.

A Dabiq a merényletek szervezőiről szóló írása mellett felhívást is intéz az olvasóihoz: az Iszlám Állam vérdíjat tűzött ki több prominens mérsékelt muszlim fejére Nyugaton. A listán szerepel Huma Mahmood Abedin, Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter munkatársa, Keith Ellison amerikai kongresszusi képviselő, valamint Sayeeda Warsi és Sajid Javid brit konzervatív politikusok.