Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre hevesebben támadnak a szakadárok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 16. 14:21

Ukrán források szerint Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szakadárok egyre hevesebben támadják nehéztüzérséggel az ukrán katonák állásait, illetve egyes településeket a front fegyveres erők által ellenőrzött oldalán, aminek következtében két katona meghalt és 20 megsebesült az elmúlt egy nap alatt.

Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó hivatalos honlapján június 15-én, hétfőn arról adott számolt be, hogy a hajnali órákig a szakadárok többször lőtték a megyeszékhelytől északnyugatra fekvő Krimszke települést. Információi szerint civilek nem sebesültek meg, egy katona azonban olyan súlyos repeszsebeket kapott, hogy kórházba szállítása után meghalt. A becsapódó aknák súlyosan megrongálták a vezetékeket is, az egész falu áram nélkül maradt.
A kormányzó közölte, hogy az elmúlt 24 óra alatt a szakadárok összesen öt települést lőttek a megyében, és a támadások következtében további két katona megsebesült. Tüzet nyitottak a szeparatisták egy vízvezetéket szerelő brigádra Popaszna és Zolote települések között, a brigádvezető megsebesült.

A Donyeck melletti, ukrán ellenőrzésű Marjinka településre – amelyet a hónap eleje óta rendszeresen támadnak a szakadárok – háromszor nyitottak tüzet a támadó erők akna- és gránátvetőkkel, illetve orvlövészek is mesterlövész-puskákkal. A határőrség, amelynek szintén szolgálnak tagjai a településen, azt közölte, hogy a legutóbbi órákban két katona sebesült meg a faluban.
A hadműveleti parancsnokság hétfő reggeli összesítése alapján a szakadár erők a megelőző 24 óra alatt csaknem százszor, ezen belül előző nap 18 órától éjfélig negyvenszer lőtték a katonai állásokat és a lakott településeket. Több helyen, így Donyeck és a két megyeszékhely közötti Artemivszk körzetében, a szakadárok olyan nehézfegyvereket vetettek be – egyebek között 100 milliméternél nagyobb kaliberű aknavetőket, tarackágyúkat, és harckocsikat -, amelyek a februári minszki megállapodás szerint nem lehetnének a frontvonal 50 kilométeres övezetében.

A frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőváros térségében a jelentés alapján viszonylagos nyugalom volt, csak néhány lövés dördült el gránátvetőből és kézi lőfegyverekből.
Az ukrán közlekedésrendészet hétfőn bejelentette, hogy lezárták a Donyeckbe vezető valamennyi közutat, autóval a megyeszékhelyről se ki, se be nem lehet jutni. A döntést nem indokolták meg.