Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éhségsztrájkba kezdett a Hamász több mint kétszáz bebörtönzött foglya

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 6. 19:48

Éhségsztrájkba kezdett a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet 260, különböző izraeli börtönökben fogva tartott tagja, mert az izraeli büntetésvégrehajtás átcsoportosította őket – jelentette a Háárec című újság augusztus 5-én, pénteken.

A palesztin rabok azért tiltakoznak, mert két börtönben is kiütítik az intézmény eddig őket elszállásoló szárnyát és az eddig ott lévő rabokat „szétszórják" más börtönökben.
A változást a hatóságok birtokába jutott, a rabok szervezkedéséről szóló titkos jelentések miatt határozták el. A börtönöket irányító hatóság szerint az elítéltek vezetői folyamatosan kapcsolatban álltak a Hamász gázai vezetőségével. Az izraeli hatóságok megpróbálják megakadályozni a rabok további tiltakozó akcióit, és nagyobb lázongástól tartanak.

Múlt hónapban a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezet negyven foglya kezdett szolidaritási éhségsztrájkba, hogy támogassák az étkezést több mint ötven napig megtagadó Bilal Kaidot.
Kaid azért kezdett éhségsztrájkba, mert bírói ítélet nélkül továbbra is fogva tartják, noha letöltötte tizennégy éves büntetését. A Háárec értesülése szerint néhány napja három további bírósági procedúra nélkül fogva tartott, ún. „adminisztratív fogságban" lévő rab is hasonló módon kezdett tiltakozni elzárása ellen.