Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éjszakai merényletek a biztonsági erők ellen Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 16. 18:18

Az iraki biztonsági erők elleni éjszakai rajtaütésekben összesen 16 ember vesztette életét a közel-keleti arab országban

Kormányzati és kórházi forrásokból származó február 15-i, szombati értesülések szerint Bagdadtól északra 7 rendőrt és 4 katonát öltek meg szunnita felkelők, míg a fővárostól délre további 5 katonával végeztek.

A hírek szerint szombaton ismét a szunnita milíciák és a velük szövetséges Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) fegyveresei vették át az ellenőrzést a Bagdadtól 150 kilométerre északra lévő Szuleiman-Bek településen, ahonnan az éjszaka kivonultak a kormányerők. Szuleiman-Bek a fővárost Irak északi részével összekötő autóút mellett fekszik.

A Bagdadtól nyugatra fekvő, Szíriával határos El-Anbár tartományban a kormányerők több várost is kiürítettek, amelyekből korábban kiszorították a felkelőket. A tartományban a hadsereg és a rendőrség kormánypárti törzsek támogatásával január elején összehangolt műveleteket indított a szélsőséges erők ellen, de eddig tartós eredmény nélkül. A többségében szunniták lakta országrész jelentős részét az ILIÁ és más felkelőcsoportok, valamint a kormánnyal szemben álló törzsek fegyveresei ellenőrzik.

A biztonsági erők Irakban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő szunnita szélsőségesek állandó célpontjai.

Pénteken robbantásos merényletek és fegyveres rajtaütések során 22 ember vesztette életét. A főleg a felekezeti gyűlölködés szította erőszak legutóbb 2013 elején volt ilyen kiélezett.

Külföldi diplomaták többször is arra ösztönözték Núri al-Máliki iraki kormányfőt, hogy tegyen gesztusokat a kisebbségi szunnitáknak, akik úgy érzik, hogy politikai és gazdasági téren is megkülönbözteti őket a síita hatalom.

A kormányfő azonban feltehetően semmit sem enged keményvonalas politikájából az áprilisi parlamenti választásokig.