Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szovjet kivonulás után 25 évvel a tálibok ugyanazt a sorsot ígérik az amerikaiaknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 16. 20:20

A tálib mozgalom február 15-én, szombaton felszólította az afgánokat: űzzék ki az országból az amerikai katonákat, ahogy azt 25 éve tették a szovjet haderővel.

A szovjet kivonulás befejeződésének 25. évfordulóján, az ország egyik nemzeti ünnepén közzétett nyilatkozatban a tálibok közvetlen párhuzamot igyekeznek vonni az amerikai és NATO-haderő folyamatban lévő, a tervek szerint 2014 végén lezáruló kivonulása és az egy évtizedig tartó szovjet megszállás vége közé.

„Amerika ma ugyanazzal a sorssal szembesül, mint az egykori Szovjetunió, s próbálnak eliszkolni országunkból" – hangoztatja a tálibok nyilatkozata, amelyet Kari Juszuf Ahmadi szóvivő küldött el a kabuli tudósítóknak.

„Az Afganisztáni Iszlám Emírség felszólítja népét, hogy ugyanúgy bánjon el a mai betolakodókkal mint a tegnapiakkal" – húzza alá a nyilatkozat, az országnak ugyanazt az elnevezését használva, amelyet a tálibok szélsőségesen iszlamista kormányzata használt 1996-tól 2001-ig tartó uralma idején.

A szovjet katonák utolsó járműoszlopa 1989. február 15-én haladt át az Afganisztán északi részét az akkori Szovjetunióval összekötő hídon.

„Emlékeztetni akarjuk az amerikaiakat, hogy a múltban sem fogadtuk el a csábító és szép jelszavakkal érkező hódítókat. Letöröltük őket a világtérképről. Isten akaratával ugyanez lesz a ti sorsotok is" – áll a szövegben.

Bár az amerikai és NATO-erők az elmúlt években sikerrel kiszorították a tálib fegyvereseket dél-afganisztáni fészkük számos körzetéből, a lázadók továbbra is tartják magukat az afganisztáni-pakisztáni határ magas hegyvonulatokkal szabdalt térségében, újabb és újabb erőszakcselekményeket követve el.

Az ENSZ múlt heti közlése szerint 2013-ban jelentősen nőtt a háború civil áldozatainak száma, miközben egyre hevesebbé váltak a harcok a tálib fegyveresek és az ország ellenőrzését a külföldi csapatoktól átvevő afgán fegyveres erők között.

Továbbra is bizonytalan, hogy a külföldi erők egy kisebb kontingense az országban marad-e a kivonulás év végi határideje után, mivel az április 5-i elnökválasztásokkal távozó Hamid Karzai államfő nem hajlandó aláírni azt az Egyesült Államokkal kidolgozott biztonsági megállapodást, amely lehetővé tenné maradásukat.