Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ejtették az ötszáz olasz civilt lemészároló SS-egység ügyét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 9. 19:26

Német ügyészek a múlt héten bejelentették, hogy bizonyíték hiányában lezárták annak a 17 egykori SS-tisztnek az ügyét, akik 500 olasz civil lemészárlásában vettek részt a második világháború idején.

A bejelentéssel végéhez ért a 16. „Reichsführer-SS" SS-páncélgránátos-hadosztály
ügyében indított egy évtizedes nyomozás. Az egységet – amelynek tagjai közül még nyolcan életben vannak – azzal vádolták, hogy részt vett a Sant’Anna di Stazzema toszkán faluban 1944. augusztus 12-én elkövetett mészárlásban.
A vád szerint az SS-egység azzal a céllal indított hajtóvadászatot a faluban, hogy felkutassák és meggyilkolják az ott rejtőzködő partizánokat. Fegyvereseket nem találván, civileket gyűjtöttek össze, akiket helyben kivégeztek – állítják túlélők. A falubelieket pincékben és más zárt helyiségekben összeterelték, majd kézigránátokat dobtak közéjük.

1595942797

A történelmi dokumentumok hiányosak az áldozatok pontos számának megállapításához, de a legtöbbet idézett adat 560-ra teszi a legyilkolt olasz civilek számát. Többségük gyermek, nő vagy idős volt, a mészárlást pedig a nácik által az olaszok sérelmére elkövetett egyik legbrutálisabb háborús bűntettnek tartják.

Stuttgarti ügyészek azonban azt találták, hogy az SS-tisztek elleni bizonyítékok nem elegendőek; a német törvények egyébként nem teszik lehetővé, hogy az elkövetők neveit nyilvánosságra hozzák. A vádemeléshez az kellett volna, ha bizonyítják, hogy az egység tagjai közvetlenül részt vettek a gyilkosságokban – közölte az ügyészség.

A Sant’Anna di Stazzemában történtekkel egészen a kilencvenes évekig nem foglalkoztak, amikor az olasz hatóságok felfedezték azokat a szövetségesek által összeállított jelentéseket, amelyek a gyilkosságokról tanúskodnak. A vádlottak közül tíz személyt távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek 2005-ben.