Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élesedik a helyzet a Krímben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 26. 16:08

A harckészültség és a válsághelyzetek megoldásában való fellépési képesség rendkívüli ellenőrzését rendelte el Vlagyimir Putyin államfő két oroszországi katonai körzetben – közölte február 26-án Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Krími tatárok és oroszbarát aktivisták csaptak össze szerdán az ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság fővárosában, Szimferopolban.

Az autonóm terület parlamentje előtt két ellentábor kezdett tüntetést: a kijevi hatalomváltást támogató krími tatárok és az azt ellenző oroszbarát csoportok. Előbbiek közel ötezren vonultak a parlament elé, utóbbiak a megmozdulás kezdetekor néhány százan voltak, de helyi jelentések szerint létszámuk gyors ütemben növekszik. Az összetűzésnek már sérültjei is vannak, több vérző fejű sebesültről érkeztek jelentések.
A védőfelszerelés és pajzsok nélkül kivezényelt rendőrök nem képesek helyreállítani a rendet, kivonultak a két tábor közül, amelyet addig elválasztottak egymástól. Rohamrendőrök és más különleges belügyi rendőri alakulatok nem láthatók a helyszínen.

Fokozott készültség

Szergej Sojgu tárcavezető szerint az elnök, aki egyben a hadsereg főparancsnoka, arra adott utasítást, hogy az Ukrajnával is határos Nyugati Katonai Körzetben, a Közép-Oroszországi Katonai Körzetben, valamint a légideszantnál, a légierő távolsági és szállító egységeinél és az űrvédelmi erőknél hajtsanak végre úgynevezett komplex ellenőrzést március 3-áig bezárólag. Ennek keretében számos egységet szárazföldi és tengeri hadgyakorlatra vezényeltek.
A külföldi államok katonai attaséit Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes tájékoztatja a Vlagyimir Putyin által váratlanul elrendelt ellenőrzésről. Tavaly hasonlóan váratlan ellenőrzésekre és hadgyakorlatokra többször is sor került Oroszországban a különböző hadtesteknél és katonai körzetekben.

Szergej Sojgu elmondta, hogy a közép-európai idő szerint szerdán 11 órakor elrendelt harckészültségi ellenőrzés során azt vizsgálják, hogy a hadsereg kijelölt egységei megfelelnek-e a terror-, közegészségügyi-, illetve járványveszély, valamint műszaki jellegű katasztrófa okozta válsághelyzetek esetére előírt elvárásoknak.
A rendkívüli ellenőrzés első szakaszában, szerdán és csütörtökön vizsgálat alá vont csapatoknál a legmagasabb fokú készültséget rendelték el, és ezekkel az erőkkel gyakorlatot is kezdenek szárazföldi és tengeri gyakorlótereken. Péntektől a jövő hétfőig a vezérkar hadműveleti-taktikai gyakorlatot tart a Nyugati Katonai Körzethez tartozó 6-os és 20-as hadseregcsoport, illetve a Közép-Oroszországi Katonai Körzetben állomásozó 2-es számú hadseregcsoport részvételével.
Az ellenőrzés második szakaszában ezekhez az egységekhez csatlakoznak az Északi Hadiflotta és a Balti-tengeri Hadiflotta, továbbá az orosz légierők és rakétavédelmi erők 1-es számú parancsnokságának egyes csapatai.
"Készen kell állniuk arra is, hogy ismeretlen területet bombázzanak" – mondta a védelmi miniszter.

Sojgu hozzátette, hogy a Nyugati Katonai Körzet valamennyi laktanyájában, illetve katonaság lakta településén ellenőrizni fogják a terrorellenes műveletek végrehajtásának képességét. A készültségbe helyezett és hadgyakorlatra indított csapatok március 7-én térnek vissza állomáshelyükre.
Az Ukrajnával is határos hatalmas Nyugati Katonai Körzetet 2010-ben hozták létre a moszkvai és a leningrádi katonai körzet összevonásával, de ehhez kapcsolták a Balti-tengeri és az Északi Hadiflottát, valamint az orosz katonai légierők és a rakétavédelmi erők 1-es számú parancsnokságát. Az ukrán belpolitikai válság egyik forró pontjává vált Krím-félszigettel az orosz fegyveres erők Déli Katonai Körzete határos.