Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elítélik Észak-Korea kísérleti atomrobbantását – összefoglaló

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 12. 11:13

Az amerikai elnök február 12-én, kedden élesen elítélte és provokációnak nevezte az észak-koreai atomrobbantást és gyors, hiteles fellépést sürgetett a nemzetközi közösség részéről.

Az Egyesült Államok a jövőben is megteszi a saját maga és a szövetségesei megvédelmezéséhez szükséges lépéseket − hangsúlyozta Barack Obama a Fehér Ház által nyilvánosságra hozott közleményben.
„Ezek a provokációk nem teszik biztonságosabbá az országot" − jelentette ki az amerikai elnök a harmadik észak-koreai kísérleti atomrobbantásra reagálva, amelynek célja Phenjan szerint „a nemzetbiztonság és az ország szuverenitásának megvédelmezése volt az Egyesült Államok folyamatos ellenségeskedésével szemben".

„Ahelyett, hogy erős és virágzó országgá válna, Észak-Korea egyre elszigeteltebb, népe pedig egyre szegényebb lesz, amikor téves megfontolásból tömegpusztító fegyverek és hordozóik birtoklására törekszik" − tette hozzá Barack Obama.

A harmadik észak-koreai atomrobbantást nem egészen egy nappal azelőtt hajtották végre, hogy Obama megtartja éves beszédét az unió helyzetéről. A keddi beszédben − amelyet több millió amerikai kísér figyelemmel a képernyő előtt − az elnök szinte biztosan kitér a kommunista ország által végrehajtott robbantásra.
Obama ezzel kapcsolatban „súlyosan provokatív lépést" említett, és hozzátette, hogy Észak-Korea megsértette az ENSZ-szel szembeni és más nemzetközi szerződésekben foglalt kötelezettségeit.

„Erősíteni fogjuk szövetségeseinkkel és partnereinkkel való szoros együttműködésünket egy határozott lépés megtétele érdekében" − szögezte le Obama, külön utalva a hatoldalú tárgyalások résztvevőire.
A Kína, az Egyesült Államok, a két Korea, Japán és Oroszország részvételével folytatott − jelenleg szünetelő − hatoldalú tárgyalások célja, hogy rábírják Phenjant atomprogramja leállítására.

1595949058

Élesen elítélte Észak-Korea keddi kísérleti atomrobbantását Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára is, és máris összehívták a Biztonsági Tanács (BT) rendkívüli ülését, amelyen megvitatják a Phenjan elleni újabb szankciókat.
A világszervezet vezetője szerint az Észak-Korea által nukleáris fegyverrel végrehajtott kísérlet a BT vonatkozó határozatainak nyilvánvaló és súlyos megsértését jelenti.
„Sajnálatos, hogy Phenjan figyelmen kívül hagyta a nemzetközi közösség határozott és egyértelmű felszólítását, miszerint tartózkodjon a további provokatív lépésektől" − mondta Ban Ki Mun, akinek szavait szóvivője ismertette. A főtitkárt súlyosan aggasztja a fejlemény kedvezőtlen hatása a regionális stabilitásra, valamint a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó erőfeszítésekre.
Dél-Korea, amely jelenleg éppen soros elnöke az ENSZ Biztonsági Tanácsának, kedden közép-európai idő szerint 15 órára összehívta a 15 tagú testületet, hogy megvitassák a nukleáris kísérlet következtében kialakult helyzetet.

Moszkva is határozottan elítélte az észak-koreai kísérleti atomrobbantást, amellyel Phenjan megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait − jelentette ki az Interfax orosz hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó külügyi tisztségviselő kedden.
„Elítéljük Észak-Korea ezen lépéseit, és azokat a korábbi ballisztikus rakétakilövéssel együtt az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó döntései megsértésének tekintjük" − idézte a nyilatkozatot az Interfax.
Moszkva januárban megszavazta az ENSZ BT határozatát, amely szigorította a Phenjannal szembeni büntetőintézkedéseket. Az újabb szankciókkal a nemzetek közössége arra válaszolt, hogy Észak-Korea tavaly decemberben egy műholdat állított Föld körüli pályára, amit több országban ballisztikus rakéta kipróbálásaként értékeltek.

Időközben az Interfax hírügynökségnek az orosz védelmi minisztériumban megerősítették az észak-koreai kísérleti atomrobbantás tényét. A név nélkül nyilatkozó forrás szerint annak ereje meghaladta a 7 kilotonnát. A védelmi tárca különleges ellenőrzési szolgálata végzi az adatok elemzését.

1595949058

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának regionális központjában közölték, hogy az orosz Távol-Keleten nem észleltek földmozgást az észak-koreai kísérleti atomrobbantás után, és a háttérsugárzás szintje sem haladja meg a normális mértéket.
Az orosz tudományos akadémia földrengéstani intézete viszont azt közölte, hogy 4,5-es erősségű földmozgást észleltek Észak-Korea területén. A földrengés észlelése egybeesik a kísérleti atomrobbantás időpontjával, amely közép-európai idő szerint 3 óra 57 perc volt. Az észak-koreai földmozgás epicentruma Kimcshek városától északra és Cshongdzsintől délnyugatra esik az északi szélesség 43,1 és a keleti hosszúság 129,15 fokánál − állapították meg az orosz távol-keleti szeizmológiai intézetben.

Az orosz kelet-kutató intézet szakértője úgy látja, az újabb atomrobbantás további szankciókat von maga után. Alekszandr Voroncov szerint azonban a büntető intézkedések nem állítják meg a kommunista ország vezetését, amely csak abban az esetben hagyna fel a kísérletekkel, ha Washington garantálná Phenjan biztonságát.

Fotók forrása: www.dailymail.co.uk