Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elítélték a német templomokat fosztogató dzsihadistákat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. január 31. 19:29

Németországban január 30-án, hétfőn elítéltek nyolc radikális iszlamistát, akik betörtek templomokba és iskolákba, hogy pénzt szerezzenek Szíriába utazó szélsőséges dzsihadisták támogatására.

A kölni tartományi bíróság két év hét hónap és négy év tíz hónap közötti börtönbüntetésre ítélte a huszonkét és harminchat év közötti férfiakat csoportosan, bűnszövetségben elkövetett rablás miatt. A csoport több tagja súlyos testi sértés miatt is szabadságvesztés büntetést kapott.

Az ítélet szerint a csoport betört öt templomba és iskolába Siegen térségében, illetve egy afrikai népművészeti tárgyakat árusító kölni üzletbe. Pénzt és értéktárgyakat tulajdonítottak el, 19 ezer euró értékben. A bűncselekményeket még 2014 előtt követték el.

Az ügyészség súlyos, állam elleni bűncselekmény előkészítésével is megvádolta a radikális iszlamizmus legnépszerűbb németországi irányzata, a szalafizmus hívei közé sorolt férfiakat, de ezt nem tudta bizonyítani a rendkívüli biztonsági intézkedések mellett lefolytatott tárgyaláson, amely tizenöt hónapig tartott.

A kilencven tárgyalási napon 60 tanút hallgattak meg, az ügyészség egyebek között 340 lehallgatott telefonbeszélgetés leiratát nyújtotta be bizonyítékként, a 435 oldalas vádirathoz csatolva.

A Rheinische Post című lap beszámolója szerint a pénzt Németországból Szíriába utazó szélsőséges dzsihadisták támogatását szolgálta.

A csoport egyik tagja legkevesebb három harcost toborzott az Iszlám Államnak, egy másik pedig pénzt és egy mentőautót juttatott el az Al-Kaida nemzetközi terroristahálózathoz tartozó Levante Meghódítása Front (Dzsabhat Fatah as-Sám) – korábbi nevén Győzelem Frontja (Dzsabhat an-Nuszra) – egyik szövetségesének, a Levante Szabad Népe (Ahrar as-Sam) nevű szíriai fegyveres szervezetnek.