Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elnapolta az ENSZ a jemeni béketárgyalásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 14. 21:39

Ban Ki Mun és a jemeni megbízott június 15-én, hétfőn kezdi meg a tervek szerint a háromnapos tárgyalásokat.

Egy nappal elnapolták az ENSZ égisze alatt tartandó jemeni béketárgyalásokat Genfben, mert az egyik küldöttség előre nem látott okok miatt csak vasárnap este érkezik meg a svájci városba – közölte az ENSZ. A nemzetközi szervezet korábban arról tájékoztatott, hogy Iszmail Uld Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni megbízottja külön fog tárgyalni a jemeni konfliktus szemben álló feleivel, hogy végül egy közös asztalhoz tudja ültetni őket.

Mivel az egyik fél küldöttsége csak vasárnap este érkezik meg Genfbe, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és a szervezet jemeni megbízottja hétfőn kezdi meg a tervek szerint háromnapos tárgyalásokat.

Jemenben a síita húszi lázadók harcolnak a külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői ellen. A felkelők visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított. A szövetségesek március 26. óta támadják légi csapásokkal a húszik állásait. A polgárháború és az arab koalíció beavatkozása következtében emberek ezrei haltak meg, váltak menekültté saját hazájukban, illetve nélkülöznek napi szinten.