Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előtérben a hatékonyság növelése

Szöveg: Ágota András őrnagy |  2014. december 7. 12:06

Magyar katonai részvétellel rendezték meg a Közép Európai Kiberbiztonsági Platform (Central European Cyber Security Platform – CECSP) negyedik soros ülését Bécsben, december 1-2. között.

A 2013. májusában V4 országok és Ausztria képviselőiből alakult platform elsődleges célja a kibertérben zajló eseményekkel kapcsolatos információcsere hatékonyságának növelése, a technikai tudás, a tapasztalatok és bevált gyakorlatok egymással történő megosztása, valamint a szakmai kapcsolattartás.

Az új lehetőségek feltárása, az együttműködés hatékonyságának növelése érdekében kötelező napirendi pont volt a nemzeti helyzetről történő tájékoztatás (National Report), illetve a platform elfogadott munkaprogramjának pontosítása, továbbfejlesztése. Ebben a körben egyértelműen azonosítható jelenség a nemzeti stratégiai szintű dokumentumok kormányzati szintű felülvizsgálata, a kibertér védelmével kapcsolatos kérdések bedolgozása, a jogszabályok pontosítása, és a szervezettebb, magasabb szintű biztonságot nyújtó tervek, programok beindítása.

Fókuszban van a szakterületi nemzeti koordináció, a kritikus infrastruktúra védelem, a CERT feladatok ellátása, a széleskörű együttműködésen alapuló információ megosztás és a biztonságtudatosság szisztematikus erősítése.

1595984105

Kiemelt napirendi pont volt az idén júniusban magyar szervezéssel – és részvétellel – végrehajtott CECSP kiberbiztonsági gyakorlat eredményeinek közös feldolgozása, a jövőbeni folytatási lehetőségének vizsgálata, az irányvonalak közös konszenzuson alapuló meghatározása.

A platform ülésen hazánkat a BM Nemzeti Biztonsági Felügyelet, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat – Kormányzati Eseménykezelő Központ (közismerten: GovCERT), valamint a Honvéd Vezérkar, Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség elektronikus információvédelmi szakterületének szakemberei képviselték.

A kibertér biztonságával kapcsolatos fokozódó érdeklődést jelzi, hogy a platform ülésen első alkalommal vehettek részt Németország és Észtország képviselői, vizsgálva az együttműködési lehetőségeket. Bemutatkozásuk során átfogó jelleggel ismertették a kibervédelemmel kapcsolatos nemzeti szabályozási rendjüket, a szakterületi kihívások kezelésére kialakított nemzeti álláspontot, sajátosságokat.

A platform közös gyakorlati munkáján belül az egyik legfontosabb területeként azonosítható a soron következő CECSP kibervédelmi gyakorlat tervezésével kapcsolatos stratégiai szintű érdekek azonosítása, szempontok egyeztetése. A tagok döntéseiket még nem hozták meg, de az érdeklődés a stratégiai szintű együttműködés erősítése és a költséghatékony, egyszerű tervezés irányába mutat.
Osztrák, szlovák és magyar katonai résztvevők számára az osztrák milCERT gyakorlati alapokon nyugvó, technikai jellegű előadásának közös értékelésére építve megkezdődött a katonai híradó-informatikai rendszerek védelmének megerősítését szolgáló szervezett kapcsolattartás és információcsere alapjainak megteremtésére irányuló közös gondolkodás, a szorosabb együttműködés sarokpontjainak azonosítása.

A rendezvény zárásaként az elnökségi státusz (a hagyományok jegyében a funkciót szimbolikusan jelző kalapáccsal együtt) átadásra került a 2015. évben elnökségi feladatokat ellátó magyar fél számára.

A Magyar Honvédség szakterülete számára gyakorlati jelentőségű a platform tevékenysége által biztosítható információ megosztás lehetőségeink kihasználása, az így megszerzett tudás beépítése az MH Kormányzati Célú Elkülönült Hírközlő Hálózat incidenskezelési eljárásaiba és védelmi mechanizmusaiba. A katonai vonatkozású feladatok a platform fejlődése során várhatóan bővülni fognak, hivatalos két vagy többoldalú együttműködési megállapodások formájában folytatódnak, erősítve a régió katonai együttműködését a kiberbiztonság területén is.