Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ENSZ: rendszeresen megsérti az emberi jogokat a szíriai kormány

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 28. 19:03

Élesen bírálja egy készülő ENSZ-határozat a szíriai hatóságokat és a kormányhoz közel álló fegyveres csoportokat, amelyek a szöveg szerint rendszeresen és súlyosan megsértik az emberi jogokat az arab országban.

Az ENSZ Közgyűlésének emberi jogi témákkal foglalkozó bizottsága New Yorkban november 27-én, kedden fogadta el a határozatot, amelyet a jövő hónapban a teljes közgyűlés megvitat.

A bizottságban 132 támogató szavazattal fogadták el a szöveget, 12 elutasító és 35 tartózkodó voks mellett. A támogatók száma tízzel több volt, mint egy tavalyi hasonló határozaté, amiből a bizottság nyilatkozó tagjai azt a következtetést vonták le, hogy a világszervezetben gyengül a szíriai vezetés támogatottsága. Hasonló arányt várnak a plenáris voksoláson is.

A határozat követeli, hogy a kormány haladéktalanul állítson le minden jogsértést és a civilek elleni támadásokat, valamennyi érintett fél hagyjon fel az erőszakkal, továbbá induljon független nemzetközi vizsgálat az elkövetett jogsértések és háborús bűnök kivizsgálására.

A dokumentum vitájában a szíriai nagykövet, Bassár Dzsafári úgy vélte, hogy a határozat a nyugati államok részéről beavatkozási kísérlet Szíria belügyeibe. Azzal vádolta a jelentés előterjesztőit, hogy a Damaszkusz által terroristaként kezelt ellenzéki fegyveres csoportokat támogatják és pénzelik.

Hasonlóan éles hangú határozatokat fogadott el az ENSZ-bizottság Iránról és Észak-Koreáról is, mindkettőt szintén az emberi jogok gyakori megsértése miatt elítélve. Irán esetében szintén érezhető mértékben nőtt az elítélést támogatók aránya, jelezve, hogy a perzsa állam pártját fogók száma is csökken a világszervezetben.

Az iráni nagykövet ugyancsak belügyekbe avatkozással vádolta az előterjesztés megszavazóit, és azt is kijelentette, hogy a határozatban szereplő állítások megalapozatlanok.