Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősítést kapott a szíriai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 20. 14:44

Megérkezett február 19-én, kedden Aleppó tartományba a szíriai hadseregnek küldött erősítés, amely több száz katonából és páncélozott járművekből áll – közölte egy ellenzéki megfigyelő szervezet.

Az erősítés feladata az, hogy megvédje az ország második legfontosabb nemzetközi repülőterét, amelyet a felkelők hetek óta próbálnak elfoglalni.

A hadoszlop Tell-Aranban jár, s kelet felől közeledik Aleppó város, Szíria gazdasági központja felé – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet. „Noha a lázadók fontos sikereket értek el több térségben, így Aleppó tartományban is, a hadsereg nem akarja feladni a stratégiai pontokat. Azt kockáztatjuk, hogy hosszú, felőrlő összecsapásokba bonyolódunk" – mondta Rámi Abder-Rahmán, az OSDH elnöke.

Egy katonai forrás közölte, hogy a lázadók hétfőn este megpróbálták hatalmukba keríteni a repülőtér üzemanyagraktárát, de visszaverték őket. Sikerült viszont elfoglalniuk egy épületet, amely csak 200 méterre van a reptér kerítésétől – mondta.

Aleppói ellenzéki források szerint rakéta csapódott be az ellenőrzésük alatt álló egyik kerületben, és több embert megölt. A halottak számát a különféle beszámolók nyolc és húsz közé teszik. Sokan a leomlott épületek romjai alá szorultak, a mentésük folyik.

Harcok folynak Damaszkusztól délre is, ahová szintén erősítést küldött a hadsereg parancsnoksága. Az el-Vatan című kormánypárti lap szerint harcok dúlnak Jarmúk palesztin menekülttábor körül.

Abder-Rahmán szerint az ország mintegy száz pontján folynak összecsapások, a hadsereg és a felkelők nem bírnak egymással.