Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egészséges, ellenőrzött víz a darabos és ihatatlan helyett

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. február 20. 13:32

Nagy örömmel fogadták Medgyesegyháza-Bánkút lakosai azt a február 19-én üzembe helyezett, a honvédelmi tárca vezetésével kifejlesztett és gyártott víztisztító és vízkiadó konténert, amelynek révén könnyen és egyszerűen juthatnak egészséges és ellenőrzött ivóvízhez a településen.

1595949627

A honvedelem.hu által az ünnepélyes átadási ünnepségen megkérdezett helyi lakosok mind egyetértenek abban, hogy a bánkúti víz ihatatlan, és ez ráadásul látszik is rajta. „Nagyon rossz íze volt a víznek, meg néha darabos is volt. Inkább főzésre se használtuk, palackos vizet hordtunk" − mondja Poliák Patrícia Molly, a helyi általános iskola tanulója.

Mindez azt eredményezte, hogy a helyi víz minősége még tovább romlott – tudjuk meg Király Gyöngyi helyi önkormányzati képviselőtől. „A csapból zavaros víz folyt, aminek az a fő oka, hogy Bánkúton kis mennyiséget használtak belőle a lakosok, és eleve kevesen is laknak itt. A szakemberek szerint a pangó víz okozta a darabosságot" − mondja.

Ruck Márton polgármester szerint Medgyesegyházán mindig speciális esetnek számított a bánkúti víz: a településrészen külön kis vízmű is működik, de a helyieknek mindig sok problémájuk volt az ivóvíz minőségével. „Az arzéntartalom literenként 45-50 mikrogramm között mozog a megengedett 10 mikrogrammal szemben" − mondja a polgármester, vagyis érthető, miért fogadják nagy örömmel a lakók a konténer üzembe helyezését. „Mindenképpen jelentős nap ez a mai itt Medgyesegyházán, már csak amiatt is, mert ez az első átadott komplex víztisztító és vízkiadó konténer az országban."

Ruck Márton kiemeli a szoros együttműködést a Honvédelmi Minisztérium és a HM EI Zrt., valamint a HM Currus Zrt. munkatársaival, aminek eredményeként igen rövid idő alatt született megbízható és könnyen elérhető megoldás a problémákra. „Nagyon szívesen látnám ezt a technológiát a végleges megoldásban is" − árulja el a polgármester.

1595949628

Magyarországon mintegy százötven településen nem felel meg az ivóvíz
minősége a január 1-jétől hatályos uniós elvárásoknak. Az érintett
helységek lakosságát a honvédség azóta lajtos kocsikból és zacskós
vízzel látja el, ám a keddi nappal új fejezet kezdődött a vízellátás
tekintetében: Medgyesegyháza-Bánkúton a helyiek legnagyobb örömére
átadták az első komplex, konténerizált víztisztító és vízkiadó
berendezést, amelyet a Honvédelmi Minisztérium vezetésével fejlesztettek
és gyártottak. Június 30-ig a fennmaradó mintegy százötven településen
is felállítják és üzembe helyezik ugyanezeket a berendezéseket a
honvédség önkéntes védelmi tartalékosai, ezáltal összesen mintegy 500
ezer ember ivóvízellátása oldódik meg a tárca, a Magyar Honvédség,
illetve a minisztérium százszázalékos állami tulajdonban álló zártkörű
részvénytársaságai, a HM EI Zrt. és a HM Currus Zrt. munkája révén. A
magyar világszabadalom alapján, teljes egészében magyar gyártásban
elkészült berendezések ráadásul nemcsak az arzént, hanem a bórt és a
mangánt is kiszűrik az ivóvízből.

Június végéig a többi konténer üzembe helyezése is megtörténik az érintett településeken, de a végleges megoldás európai uniós pályázati rendszerben valósul majd meg.

1595949628

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária