Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea röplapokkal mér csapást Dél-Koreára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. június 20. 19:18

Nagy mennyiségű röplap bevetésével készül Észak-Korea válaszolni Dél-Korea korábbi akciójára, amelyben a szomszédos ország vezetőit és népét bírálták – derült ki a phenjani állami média június 20-ai jelentéséből.

A KCNA hírügynökség azt írta, hogy a két ország küzdelme odáig fajult, hogy röplapokon fogják „leleplezni a szörnyű tett (dél-koreai) elkövetőit".

Észak-Korea az elmúlt hetekben heves kirohanásokat intézett déli szomszédja ellen, és bezárta, majd felrobbantotta a Dél-Koreával közös összekötő iroda épületét. Phenjan ezzel válaszolt arra, hogy Szöul nem vetett véget az észak-koreai menekültekből és dél-koreai aktivistákból szerveződő csoportok akciójának, a kommunista rezsimet bíráló röplapok terjesztésének. Ezeket az írásokat apró hőlégballonok segítségével szórták szét a két ország határának észak-koreai oldalán.

A KCNA jelentése szerint az ezen feldühödött északi emberek azt követelik, hogy tömeges röplapterjesztéssel büntessék meg a dél-koreaiakat. A hét elején az észak-koreai hadsereg egy szóvivője azt mondta, fontolóra veszik, hogy a hadsereg bevonuljon a korábban demilitarizált övezetekbe, és segítse a röplapok átjuttatását Dél-Koreába. Észak-Koreának a fegyvermentes övezetben körülbelül 150 olyan őrhelye van, amelyeket a feszültség csökkentését szolgáló, 2018. szeptember 19-én aláírt Korea-közi szerződés után ürített ki.

A négy kilométer széles demilitarizált övezet létrehozásáról szóló megállapodást a hároméves koreai háború után, 1953-ban írta alá Észak- és Dél-Korea.