Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea szerint a BT-szankciók háborúval egyenértékűek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 25. 19:23

Észak-Korea „kemény fizikai ellenlépések”-kel fenyegette meg déli szomszédját arra az esetre, ha végrehajtja az ENSZ Biztonsági Tanácsa által kedden bejelentett újabb szankciókat.

„Ha az árulók bábcsoportja közvetlenül részt vesz az ENSZ-szankciók végrehajtásában, Észak-Korea kemény fizikai ellenlépéseket fog tenni ellene" – áll a két Korea békés újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság által január 25-én, pénteken kiadott közleményben, amelyet a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség idézett.

A testület szerint a BT-szankciók háborúval egyenértékűek. „A szankciók háborút jelentenek, hadüzenetet ellenünk" – áll a dokumentumban.

Phenjan közli, már korábban figyelmeztetett arra, hogy „a provokációkra azonnali megtorló csapásokkal, egy támadó háborúra pedig széles igazságos háborúval fog reagálni a nemzeti újraegyesítés jegyében".

A phenjani bizottság szerint a történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy semmit se lehet megoldani azokkal tárgyalva, akik a konfrontációt választják, és az ilyen találkozók csak gyötrődést hoznak a Korea-közi kapcsolatokban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden az Egyesült Államok kezdeményezésére egyhangúlag elítélte a decemberi észak-koreai rakétakísérletet, és szigorította a sztálinista állam elleni szankciókat, további hat magán- és jogi személyt véve fel az ENSZ tilalmi listájára.

A phenjani újraegyesítési bizottság által kiadott közlemény már a harmadik fenyegető megnyilvánulás a BT-határozat elfogadása óta.

Két órával a BT-határozat közzététele után a phenjani külügyminisztérium közölte, hogy nem lesznek többé a Koreai-félsziget atommentesítéséről szóló hatoldalú tárgyalások, és Észak-Korea védelmi célból erősíteni fogja haderejét, beleértve az elrettentést szolgáló nukleáris erejét is. Egy nappal később Phenjan hivatalosan bejelentette, hogy újabb kísérleti atomrobbantásra és nagy hatótávolságú rakéták felbocsátására készül, amelyekkel az „esküdt ellenséget", az Egyesült Államokat veszi célba.

Phenjan pénteki állásfoglalásban megismétli, hogy nem lesznek többé tárgyalások a Koreai-félsziget nukleáris leszereléséről, és Észak-Korea érvénytelennek tekinti az erről szóló 1992-es közös nyilatkozatot.