Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

EU-misszió létesülhet Líbia és Niger határára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. május 15. 17:52

Németország és Olaszország egy európai uniós határvédelmi misszió létrehozását javasolná Líbia és Niger határára.

Thomas de Maiziere német és Marco Minniti olasz belügyminiszter közös elképzelése szerint a szóban forgó misszióban valamennyi EU-tagállamnak részt kellene vállalni – jelentette a Welt am Sonntag című lap. Líbia és Niger az Afrikából Európába tartó menekültek számára a legfontosabb tranzitországok közé tartozik. Április közepéig Olaszország partjait 42 500 bevándorló érte el a Földközi-tengeren keresztül.

„Az idei év első hónapjai rávilágítottak arra, hogy az eddigi intézkedéseink nem elégségesek. 2017-ben várhatóan továbbra is a Földközi-tenger közepén húzódó útvonalat fogja a legtöbb migráns használni" – mutatott rá de Maiziere és Minniti az Európai Bizottságnak címzett közös felhívásában.

Meg kell akadályoznunk, hogy ismét migránsok százezrei tegyék kockára az életüket Líbiában és a Földközi-tengeren – írta levelében a két belügyminiszter a Welt am Sonntag szerint. Hozzátették: az Európai Uniónak nagyobb részt kell vállalnia a probléma kezelésében, amelynek megoldását nem szabad egyetlen országra – Olaszországra – hárítania.