Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ha nyár, akkor vár Zalavár!

Szöveg: Takács Vivien |  2017. május 15. 19:17

A HM Katolikus Tábori Püspökség (KTP) szervezésében idén is várja a fiatalokat az a környezet- és természetvédelmi gyermektábor, amely ezúttal is számos izgalmas és érdekes programot tartogat a jelentkezőknek.

1596032126

A katonák, kormánytisztviselők, közalkalmazottak és önkéntes tartalékos katonák gyermekei részére szervezett tábor ebben az évben sem hagyja unatkozni a 11−16 éves kor közötti résztvevőket. Július 8-től 14-ig számtalan színes program várja majd a fiatalokat a Kis-Balatonnál.

Berta Tibor ezredes, a HM KTP általános helynöke érdeklődésünkre elmondta: az első tábort 2004-ben rendezték. „Hosszú folyamat előzte meg az első tábor előkészületeit: a helyszín ki választása sem volt egyszerű, de végül tizenhárom évvel ezelőtt szerveztük meg, akkor a tapolcai alakulat logisztikai támogatásával. Miután megszűnt a tapolcai alkulat, a logisztikai ellátást a mai napig a kaposvári katonák segítik" – mesélt a kezdetekről az ezredes.

1596032127

Az ezredes szólt az idei programokról is, de nem mindenről, hiszen minden évben akadnak meglepetések is. „A Kis-Balaton a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, így a miliőből egyértelműen adódott, hogy környezet- és természetvédelemmel is foglalkozzunk. Idén azonban a Kis-Balaton mellett a Keszthelyi-medence és Hévíz környékének látványosságaival is meg fogunk ismerkedni, valamint a honvédelmi nevelési programból egy-két sportfoglalkozást is szeretnénk beemelni a tábor menetrendjébe" – ismertette a tartalmas egy hét eseményeit Berta Tibor.

A zalavári tábor fő célja – amellett, hogy a gyerekek jól érezzék magukat –, hogy tovább ápoljak azt a hagyományt, amit például Fekete István író is megteremtett természet iránti tiszteletével műveiben. Az író sokat tartózkodott a Kis-Balaton környékén, így volt ideje megismerkedni e vadregényes világgal. „Azt szeretnénk, ha gyermekek megőriznék és továbbadnák ezt a hagyományt" – hangsúlyozta az ezredes.

1596032127

Berta ezredestől megtudtuk: 2004-ben, az első egyhetes táborban ötvenhárom gyermek vett részt. A nagy létszám miatt felbuzdulva 2005-től pár éven keresztül kétszer egy hetet szerveztek, amiben turnusonként ötven-hetven fő vett részt. Tavaly több mint ötvenen voltak kíváncsiak a programokra. „Mindig vannak visszatérő gyerekek, akik nagyon szívesen jönnek. Volt olyan, aki hatszor-hétszer is táborlakó volt, de általában a három-négy-öt alkalom a jellemző."

A táborra a püspökség honlapján megtalálható − illetve cikkünk alatt letölthető − formanyomtatvány kitöltésével, június 5-ig lehet jelentkezni, továbbá az érdeklődők itt bővebb információt is kaphatnak az idei táborozással kapcsolatban.

Fotó: archív