Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyveresek foglalták el a szevasztopoli repülőteret

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 1. 6:54

A kijevi parlament az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kérte az országban kialakult helyzet megvitatására, és felszólította Oroszországot, hogy állítsa le az Ukrajna területi integritását fenyegető lépéseket. Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök összehívta a nemzetbiztonsági szervek vezetői, miután ismeretlen – de orosz jelképeket viselő – fegyveresek elfoglaltak két repülőteret és ellenőrzőpontokat állítottak fel egy kulcsfontosságú közlekedési útvonalon a Krím félszigeten február 28-án, pénteken.

A feloszlatott Berkut rendőri rohamosztag egyenruhájába öltözött fegyveresek, illetve karszalagot – az orosz zászló színeivel – viselő civilek tucatjai betonakadályokat létesítettek, és golyószóróknak tüzelőállásokat építettek ki (szintén orosz zászlókkal fellobogózott homokzsákokkal) a Krímbe vezető Perekopi-földszoroson. A fegyveresek újságíróknak azt állították, hogy céljuk „megakadályozni ukrán nacionalisták bejutását a Krímbe", s elérni a félsziget csatlakozását Oroszországhoz.

Később másfél tucatnyi katonai teherautón érkezett ismeretlen fegyveresek egy csoportja lezárta a szevasztopoli nemzetközi repülőtérre vezető utat is, és fegyveresek egy másik csoportja egy időre behatolt Szimferopol légikikötőjébe is.

A történtekre reagálva Olekszandr Turcsinov összehívta a nemzetbiztonsági szervek vezetőit, és azzal vádolta az orosz erőket, hogy közreműködnek az események „eszkalációjában" a Krím félszigeten.

A kijevi parlament az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását kérte. A Rada továbbá felszólította Oroszországot, hogy állítsa le az Ukrajna területi integritását fenyegető lépéseket, és felkérte az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy garantálják Ukrajna szuverenitását.

Arszen Avakov ügyvezető belügyminiszter Facebook-oldalán Oroszország fegyveres behatolásának és megszállásnak nevezte a történteket, és azt állította, hogy az orosz hadiflotta egységei vonták blokád alá a szevasztopoli repülőteret.

„A repülőtéren belül ukrán katonák és határőrök tartózkodnak. Kívül álarcos fegyveres katonák jelzés nélküli egyenruhában vannak, nem titkolva ugyanakkor hovatartozásukat (…) Ez nyíltan a fegyveres vérontás kiprovokálását szolgálja egy szuverén állam területén" – szögezte le Avakov.

Az AP hírügynökség Avakovra hivatkozva azt írta, hogy orosz katonák akadályozták a Szevasztopolban, a közeli orosz haditengerészeti támaszpontnál lévő katonai repülőtér működését.

Az Unian ukrán hírügynökség Avakovra hivatkozva azt írta, hogy a repülőtéren fegyveres összetűzés nem volt, az orosz katonák ugyanakkor megfigyelik a repülőtér munkáját, amelybe azonban nem avatkoznak be. Az ukrán katonai és belügyi erőket megerősítették a repülőtér környékén. A feszültség egyre növekszik, az ukrán rendfenntartók azonban nem képesek ellenállni a reguláris katonai erőknek – mondta Avakov.

A zn.ua hírportál értesülései szerint Szevasztopolban nyolc katonai helikopter szállt le pénteken, és elképzelhető, hogy az egyiknek a fedélzetén Viktor Janukovics szökésben lévő volt elnök tért vissza Oroszországból Ukrajnába. A portálnak név nélkül nyilatkozó forrás közölte, hogy a helikopterek az oroszországi Anapából érkeztek.

Az orosz Fekete-tengeri Flotta cáfolta, hogy erői belekeveredtek a Belbek repülőtér elfoglalásába vagy blokád alá vételébe. Az Interfax orosz hírügynökséghez eljuttatott közleményében a flotta egyben hangsúlyozta, hogy tekintettel a bizonytalan helyzetre, terrorelhárító egységeik fokozott intézkedéseket hoztak azoknak a területeknek a védelmére, ahol a flotta egységei állomásoznak, illetve a legénység és családjaik szálláshelyénél.

Ezzel párhuzamosan az osztrák hatóságok befagyasztották tizennyolc ukrán állampolgár ausztriai bankszámláit a kijevi kormány kérésére. Az érintettek nevét nem hozták nyilvánosságra, csak azt, hogy hazájukban korrupcióval és az emberi jogok megsértésével gyanúsítják őket. Vélhetően a tömeggyilkossággal gyanúsított Viktor Janukovics körébe tartozó emberekről lehet szó, akik állítólag jelentős vagyonokat helyeztek el osztrák pénzintézetekben.