Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyveresek támadták meg az ENSZ hivatalát a szomáliai fővárosban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 20. 9:02

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló fegyveresek támadták meg az ENSZ helyi hivatalát június 19-én, szerdán a szomáliai fővárosban, Mogadishuban. A területen pokolgépek robbantak, és hosszú időn át gépfegyverek ropogtak.

Abdi Hasszán, egy helyi rendőrtiszt azt mondta, hogy a fegyveresek betörtek a területre és behatoltak a világszervezet ottani épületeibe.

Az as-Shabab szélsőséges szervezet a támadás kezdete után nem sokkal azt írta Twitter-oldalán, hogy emberei az épületegyüttes egészét ellenőrzésük alatt tartják, bár még tart a harc.

Egy ENSZ-tisztviselő azt közölte, hogy az Afrikai Egységszervezet katonáit és a szomáliai biztonsági erőket is bevetették a fegyveresek ellen. Az ENSZ-hivatal vezetője, Nicholas Kay a támadás idején nem tartózkodott a létesítményben, biztonságos helyen volt, a fővárosi repülőtéren.

A világszervezet igyekszik kideríteni munkatársai sorsát. Egyik tisztviselőjük Mogadishuban, aki kapcsolatban áll a megtámadott épületekben lévőkkel, azt mondta, hogy a fegyveresek nem tudtak behatolni az épületegyüttesbe. ENSZ-tisztviselő nem sebesült meg, de néhány őr igen.

Egy további tisztviselő arról számolt be, hogy a hivatali személyzet egy bunkerbe menekült. Szerinte ezek az emberek nem tudhatnak arról, hogy a támadóknak sikerült-e behatolni az irodai épületekbe.

Az ENSZ-misszió épülete közvetlenül a repülőtér mellett található, ahol az Afrikai Egységszervezet katonái állomásoznak.

CímkékENSZ