Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverraktárakat találtak a tunéziai katonák a líbiai határ közelében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 10. 23:59

Gépkarabélyokat és rakétákat rejtő titkos fegyverraktárakat talált a hadsereg az iszlamista szélsőségesekkel küzdő Tunéziában, a líbiai határ közelében – közölte egy biztonsági forrás március 9-én, hétfőn.

Az első raktárt múlt kedden, a másodikat hétfőn találták meg és számolták fel a tunéziai fegyveres erők tagjai az ország délkeleti részén, a Líbiai határ közelében fekvő Ben Kirdán városnál. A raktárakban egyebek mellett Kalasnyikov gépkarabélyok, rakéták, aknák, gránátok és más robbanóanyagok voltak.

Az észak-afrikai ország hadserege régóta küzd a dzsihadistákkal és a keményvonalas muzulmán hívekkel, akik ellenzik a Zin el-Abidin Ben Ali korábbi elnök négy évvel ezelőtti megbuktatása óta zajló demokratikus átmenetet.

A Tunéziában működő iszlamista szervezetek egyike a szomszédos Líbiában is aktív Anszár as-Saría, amelyet az Egyesült Államok korábban terrorszervezetnek minősített. Washington azzal vádolja a csoportot, hogy tagjai felelősek a bengázi amerikai nagykövetség ellen két évvel ezelőtt elkövetett merényletért.

Egy Tunéziában működő másik szélsőséges iszlamista szervezet, az Ukba ibn Hafi Hadserege az al-Kaida terrorhálózattal áll kapcsolatban.

A szélsőségesek az utóbbi időben a 2011 óta belpolitikai káoszban őrlődő Líbiában is erőre kaptak, az Iszlám Állam helyi csoportja az elmúlt hetekben több heves támadást intézett líbiai olajipari létesítmények ellen. Emellett mintegy 3000 tunéziai állampolgár utazott Irakba és Szíriába, hogy ott csatlakozzon a dzsihadistákhoz.