Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverszünetet kötöttek Damaszkusz több külvárosában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 18. 15:33

Damaszkusz több külvárosában is fegyverszünetet kötöttek a polgárháborús felek az utóbbi napokban – közölték február 17-én, hétfőn meg nem nevezett belbiztonsági és ellenzéki források.

Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai és a felkelők hétfőn Babilában, a főváros egyik délnyugati elővárosában kötöttek egyességet, amely egyik fél győzelmét sem jelenti. A tűzszünethez vezető tárgyalásokon helyi politikusok és az érintett negyedből származó, köztiszteletben álló személyiségek, üzletemberek vettek részt.

Biztonsági tisztségviselők és ellenzéki források is megerősítették, hogy a lázadók letették nehézfegyvereiket annak érdekében, hogy a kormányerők által ostromzár alá helyezett városrész éhező lakói élelmiszerhez juthassanak.

A megállapodást követően kormányhű harcosok eltávolították a forradalom lobogóját a helyi önkormányzat tornyáról, és kitűzték helyére Szíria hivatalos zászlóját. A Babílában maradt fegyvereseknek a kormány amnesztiát ígért.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki emigráns szervezet arról tájékoztatott, hogy az ellenlábasok több helyen közös ellenőrző pontokat állítottak fel.

Helyi aktivisták szerint a lakosság – akik nagy része hajléktalanná vált, és az infláció, valamint a korrupció miatt csillagászati összegeket fizet a legalapvetőbb élelmiszerekért – támogatja a harcoló felek között születő megállapodásokat.

Újságírók jelentették, hogy Babíla teljesen lerombolt főutcáján több tucat ember vonult fel, miközben azt kiáltották: „egy, egy, egy, Szíria népe egy".

Az országban három éve tomboló polgárháború több mint 140 ezer emberéletet követelt, és több millióan váltak földönfutóvá.

Damaszkuszban hasonló tűzszüneti megállapodások születtek eddig Barzében, a város déli részén fekvő, főleg palesztin menekültek lakta Jarmúkban, továbbá a közeli Kudszajában (északkelet), Muadamíjat es-Sámban (délnyugat), Beit Szahemben és Jaldában (dél).