Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverzettel távozhatnak a Krímből az ukrán katonák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 26. 8:33

Ukrajna és Oroszország megállapodott abban, hogy fegyverzetükkel együtt hagyhatják el a Krím félszigetet az ott állomásozó ukrán katonák – jelentette be Ihor Tenyuh ügyvivő védelmi miniszter a kijevi parlament március 25-ei, keddi ülésén. A megegyezés előző nap délután született Mihajlo Kucin ukrán és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök között.

Tenyuh közölte: már megvan a terv a katonák, a fegyverzet és a haditechnikai eszközök, valamint a hadihajók kivonásáról. A miniszter úgy vélekedett, hogy ezáltal sikerül megőrizni az ukrán haditengerészet „magját", fegyverzetét és haditechnikáját, ami hozzájárul Ukrajna védelmi képességeinek növeléséhez.

Közölte, hogy mintegy 4300 katona, illetve azok családtagjai, körülbelül 2200-an jelezték, hogy el kívánják hagyni a félszigetet.

Szavai szerint az orosz katonai agresszió kezdetekor 18 800 ukrán katona tartózkodott a Krímben, ebből 11 900-an a haditengerészet és 2900-en pedig a légierő tagjai.

Megjegyezte, hogy a csapatok kivonásakor mintegy 36 ezer tonna lőszert kell elszállítaniuk a Krímből.

Közben az államfői tisztet ideiglenesen betöltő Olekszandr Turcsinov házelnök köszönetet mondott a Krím félszigeten szolgáló katonáknak azért, hogy lehetőséget teremtettek az ország védelmére való felkészülésre az ukrán fegyveres erők számára.

Kijelentette, hogy a Krímben „elszenvedett hatalmas veszteségek és komoly problémák ellenére az ukrán katonák többsége teljesítette feladatát, egy hónapon át kitartottak, amivel lehetőséget teremtettek a fegyveres erőknek arra, hogy felkészüljenek az ország összes határának védelmére, valamint a megszállókkal való szembeszállásra".

Hangsúlyozta, hogy több százezer ukrajnai állampolgár számára „személyes tragédia" a Krím megszállása. Arra kérte ezért a kormánytagokat és azokat a hivatalnokokat, akik a menekültek segítésével fognak foglalkozni, hogy „ne hivatalos, bürokratikus módon, hanem őszintén álljanak hozzá a problémához.

Kifejezte meggyőződését, hogy azok a katonák és állampolgárok, akiknek most el kell hagyniuk krími otthonaikat, hamarosan visszatérhetnek majd.