Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fel akarták robbantani az esélyes elnökjelöltet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 8. 16:56

Fel akarták robbantani pénteken Afganisztánban az elnökválasztás győzelemre esélyes jelöltjének autóját. Abdullah Abdullahnak nem esett baja, de legalább hat ember meghalt, további 22 pedig megsebesült – közölték tisztségviselők.

Az elnökválasztás második fordulója alig több mint egy hét múlva lesz, és Abdullah éppen egy kampányrendezvényről távozott Kabulban, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta kocsiját a politikus konvoja mellett. A közelben ezután még egy robbanás volt.

A tálib lázadók régóta fogadkoznak, hogy támadásokkal megzavarják a választást, de az április 5-i első forduló viszonylag békésen zajlott le. A mostani merénylet volt az első, amely kifejezetten az egyik jelölt ellen irányult. A másik jelölt a második fordulóban Asraf Gáni volt pénzügyminiszter.

A belügyminisztérium szóvivője azt mondta: a második robbanás egy út mentén elhelyezett pokolgépé volt, és a kabuli rendőrfőkapitány szerint azonban azt is öngyilkos merénylő követte el. Az elnökjelölt kíséretéből senkinek sem esett baja, viszont öt járókelő és egy rendőr meghalt, 22 további ember pedig megsebesült – mondta a minisztériumi szóvivő.

Abdullah az eset után tévényilatkozatot adott, amelyben közölte, hogy sértetlen, de testőrei közül több megsebesült. Kíséretének tagja volt Zalmai Raszul volt elnökjelölt is, aki az ő javára lépett vissza a jelöltségtől. Raszul is sértetlenül vészelte át a merényletet.